Uniforma Regele Ferdinand I este expusa la Casa Sfatului

Uniforma Regele Ferdinand I este expusa la Casa Sfatului

0 515

Este o uniforma a vanatorilor de munte, ale caror cele mai importante si valoroase obiecte si echipamente au fost reunite in expozitia de la Muzeul Judetean de Istorie - o lectie de istorie in obiecte, imagini si film, incepand din 1916 pana in 1989. Expozitia subliniaza si importanta schiului in Romania, o activitate legata in mod organic de vanatorii de munte

Este o uniforma a vanatorilor de munte, ale caror cele mai importante si valoroase obiecte si echipamente au fost reunite in expozitia de la Muzeul Judetean de Istorie – o lectie de istorie in obiecte, imagini si film, incepand din 1916 pana in 1989. Expozitia subliniaza si importanta schiului in Romania, o activitate legata in mod organic de vanatorii de munte. Ofiterii din garnizoana Brasov au fost si primii instructori de schi din perioada interbelica.
Cea mai valoroasa piesa de muzeu adusa vreodata in Brasov este insa uniforma regelui Ferdinand 1, specifica vanatorilor de munte, pe care regele a purtat-o in ultimele sale clipe de viata.
Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie, spune ca toti regii Romaniei au fost ofiteri in cadrul vanatorilor de munte, chiar si ultimul rege al Romaniei, majestatea sa regele Mihai 1, a fost ofiter; chiar primul sau grad de ofiter in Armata Romana a fost primit in uniforma vanatorilor de munte.
Cea mai mare bucurie a vanatorilor de munte este ca brasovenii vor avea ocazia sa se apropie mai mult de istoria militarilor romani si sa inteleaga jertfele facute de vanatorii de munte in cele doua campanii din Est si din Vest.Vanatorilor de Munte
Membrii unei asociatii de reconstituire istorica din Romania si Republica Ceha au reconstituit, in fata Casei Sfatului, armata romana din primul si din al doilea razboi mondial. Potrivit lui Horia Serbanescu, cercetator la Muzeul Militar National, la nivel muzeografic prefera insotirea unei manifestari expozitionale cu rpezentari reale de istorie, astfel incat publicul , nu numai sa vada in vitrina obiecte, dar si sa poata sa vina in contact efectiv, sa atinga obiecte legate de epoca respectiva.
Expozitia a fost vizitata joi, in avanpremiera, de catre ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, si de oficialii militari romani si straini, care au participat la ceremonialul militar si religios de Ziua Vanatorilor de Munte, arma care a implinit pe 3 noiembrie 100 de ani de la infiintare.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.