Atac asupra românilor din „Ardealul de nord”!

Atac asupra românilor din „Ardealul de nord”!

1 1691

In anul rcent incheiat, mai multi lideri ai comunitatii maghiare Maramures indeosebi din Baia Mare, printre care si viceprimarul orasului, Ludescher Istvan, au publicat un manifest care face apel la exclusivim si intoleranta etnica.intitulat:
„Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!”Acest manifest de suflet unguresc care circula in copie in randul maghiarimii din judete ardelene cu minoritati maghiare,a fost semnat de pedagogi, persoane civile si publice si conducatori ai bisericilor.

Potrivit Stiri Maramures, cunoscut lideri maghiari vorbeau anul trecut pe fatza  despre „o boala” care le-ar  afecta maghiarilor identitatea nationala (?!) si faceau apel la parinti, tineri si intelectuali sa spuna „NU partenerului „strain” maghiarilor din Romania, scolii straine si ademenirii comunitatii straine”.
Noi, toti semnatarii prezentului manifest  urmarim cu ingrijorare raspandirea unei gandiri si a unui comportament de apropiere fatza de dusman care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre.
Boala ale carei simptome sunt: raspandirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul spre Cluj si Bucuresti, contopirea cu corpul national majoritar, delasarea fata de noi insine si letargia au infestat si cei mai buni oameni din comunitate noastra: se raspandeste ca o boala contagioasa si in cadrul intelectualitatii din comunitatea noastra”, se arata in manifestul liderilor maghiari.

Semnatarii apelului sustin ca Baia Mare este „o cetate ungureasca”, unde casatoriile mixte sunt o „boala”, iar tinerii sunt sfatuiti sa „scoata afara tot ce e … strain„.
„Scoala in limba straina, nu materna, inseamna inca un cerc de prieteni cu limba straina, iar apoi cansicii mixteCu fiecare copil ‘lasat’, putem pierde o familie maghiara, vom fi nimicitorii nemilosi ai unei comunitati maghiare seculare. Cautati compania altuia…
Cautati-va prieteni maghiari, perechea maghiara. Asta inseamna o viata oarecum inchisa, orientata spre noi insine, dar nu uitati, aceasta inchidere a conservat cele mai valoroase comunitati din Ardeal, secole de-a randul.
Va dam, pentru drum, legea: scoateti afara din voi tot ce e strain! Nu lasati aproape de inima cuvant strain, cultura straina, prieteni straini, pentru ca prietenul strain devine usor IUBIT strain”.

In acelasi manifest, profesorii sunt rugati sa transmita mai departe mostenirea predarii in maghiara, „sa nu faca niciun fel de compromisuri” si sa „reprezinte pentru elevii maghiari un model demn de urmat”.
„Munca voastra nu este munca de functionar public. Nu puteti cunoaste nici odihna, nici orar.  Fiti modele, mai punctuali decat cei mai punctuali, mai disciplinati decat cei mai disciplinati, fiti pretentiosi mai ales fata de voi insivaTransmiteti mostenirea predarii in maghiara de peste 1.000 de ani (…) Nu amanati nicio ora de curs, fiti exemplu pentru elevii vostri, un model demn de urmat.Nu doar predati, ci educati! Nu putem face compromisuri, nu exista niciun ‘dar’.
Trebuie sa fim si sa ramanem maghiari puternici, mandri de calitate!”.
Până acum au semnat manifestul peste 400 de persoane.

Printre acestea se numara:
– Din partea bisericilor reformate si romano-catolice din Baia Mare: VARGA KAROLY, LIEB JOZSEF, BAK LASZLO, TASNADI ANDRAS-ZSOLT.
– Viceprimarul municipiului Baia Mare, LUDESCHER ISTVAN, din partea UDMR,
– HUPKA FELIX, din partea PPMT Maramures,
– VIDA NOEMI Fundatia „Nemeth Laszlo”,
– NAGY-JENEI ZOLTAN – Asociatia pedagogilor maghiari din Romania si
– DAVID LAJOS, din partea EMKE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.