Termenul de finalizare a DN73 s-a prelungit cu un an

Termenul de finalizare a DN73 s-a prelungit cu un an

0 304

Aţi crezut că s-a terminat calvarul şantierului pe DN73, de la Cristian la Bran? V-aţi înşelat! Drumarii vor relua lucrările care i-au exasperat luni întregi pe şoferi, pentru că, în ciuda blocajelor pe care le-au provocat, n-au apucat să toarne decât stratul de bază

Aţi crezut că s-a terminat calvarul şantierului pe DN73, de la Cristian la Bran? V-aţi înşelat! Drumarii vor relua lucrările care i-au exasperat luni întregi pe şoferi, pentru că, în ciuda blocajelor pe care le-au provocat, n-au apucat să toarne decât stratul de bază. Deşi drumul ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2018, termenul a mai fost prelungit cu un an. Asta dacă nu intervin probleme.
DN73 va fi gata până în decembrie 2019. Este un nou termen avansat de constructor, care spune că până acum a avut probleme cu expoprierile şi autorizaţiile. Primul tronson va intra în lucru în 15 martie, pe raza comunei Cristian. Asta însă dacă vor fi cel puţin 10 grade cu plus şi nu va ploua sau ninge.

DN 73 face legătura între localităţile Braşov, Râşnov, Bran, Fundata, Câmpulung, Piteşti, pe o lungime de aproximativ 103 km, dintre care 38 pe raza judeţului Braşov. Termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare era decembrie 201, care a devenit acum decembrie 2019.
Până acum, din sectorul de 38 km care traversează județul Brașov, a fost pus asfalt „nou”, pe o porțiune de 8,5 km, însă doar strat de bază. Peste acest strat ar urma să fie turnate alte două straturi, ca să poată circula și mașinile cu greutatea de până la 11,5 tone. Pe diverse tronsoane, 12 km nu au obţinut însă autorizare de construire.
Lucrările presupun lărgirea drumului la minimum 8 metri, din care 7 partea carosabilă, ranforsarea lui pentru trafic greu, reconstrucţia completă a unor poduri, lărgirea unor curbe sau construirea unor şanţuri pentru evacuarea apei pluviale.
Se va lucra pe tronsoane de câte 500 de metri, iar după data de 15 martie, când se vor redeschide și stațiile de asfalt, va intra în lucru porțiunea de drum de pe raza comunei Cristian.

Şantierul se mută apoi pe tronsoane în zona Bran, unde deocamdată se fac doar plombări.
Lucrările efectuate vor avea o garanţie de 10 ani, de la data recepţiei, iar problemele apărute în această perioadă vor fi remediate tot de constructor. Media anuală zilnică a autovehiculelor care traversează această șosea este de 8.000 pe zi. Valoarea proiectului de modernizare a întregii șosele de 103 km este de 275 de milioane de lei, 85% din sumă fiind acoperită din bani europeni.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.