Reabilitare de 16 milioane de lei a vechiului sediu al Băncii Săseşti

Reabilitare de 16 milioane de lei a vechiului sediu al Băncii Săseşti

0 269

Seiful imens al fostei Bănci Săseşti de pe strada Republicii va fi păstrat după reabilitare, pentru că nu poate fi deschis

Seiful imens al fostei Bănci Săseşti de pe strada Republicii va fi păstrat după reabilitare, pentru că nu poate fi deschis. A constatat asta firma care execută lucrările de reabilitare a clădirii Bancorex, demarate la finele anului trecut. Va fi consolidată structura de rezistenţă, pentru a asigura stabilitatea clădirii şi se va păstra designul arhitectural original al faţadei.

Clădirea este unul dintre monumentele importante ale Braşovului, atât prin arhitectură, cât şi prin imaginea-mărturie despre Braşovul sfârşitul secolului XIX, începutul de secol XX. A fost construită în 1906, ca sediu al Băncii Naţionale Săseşti. Primarul George Scripcaru consideră clădirea de  o valoare foarte importantă pentru istoria oraşului, motiv pentru care va căpăta şi o utilizare pe măsură.

Valoarea contractului de reabilitare este de aproape 16 milioane de lei – bani din bugetul propriu al municipiului Braşov – iar firma care execută  lucrările este din Ploieşti.
Clădirea ar trebui livrată în ianuarie 2021; până atunci va efectua lucrări complexe, plecând de la structura de rezistenţă .

Seiful imens este impresionant prin dimensiuni; cel mai probabil va fi păstra ca element de decor, pentru că nu poate fi deschis.

Clădirea este reprezentantivă pentru Braşov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională. Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Scheller (care a proiectat şi Hotelul “Coroana”).
Iniţial, aici a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit Sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor 90. În 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.