Braşovul prinde aripi!

Braşovul prinde aripi!

0 356

Aşa cum s-a întâmplat şi în alte oraşe din ţară, au fost montate cuiburi artificiale, hrănitori şi panouri informative cu păsările sălbatice existente. Voluntarii vor umple pe perioada iernii hrănitoarele din parcul Tractorul, primul loc din municipiul Braşov unde au fost montate, ca să ajute păsările cântătoare să supravieţuiască iernilor grele

Aşa cum s-a întâmplat şi în alte oraşe din ţară, au fost montate cuiburi artificiale, hrănitori şi panouri informative cu păsările sălbatice existente. Voluntarii vor umple pe perioada iernii hrănitoarele din parcul Tractorul, primul loc din municipiul Braşov unde au fost montate, ca să ajute păsările cântătoare să supravieţuiască iernilor grele.
În urma câștigării unui grant la concursul „Ţara lui Andrei” Societatea Ornitologică Română poate să ajute păsările din încă zece oraşe din România. Proiectul prevede amplasarea a câte două panouri, 15 cuiburi artificiale şi două hrănitori în localităţi unde nu există aşa ceva. Luni a fost rândul Parcului Tractoru din Braşov.

Potrivit lui Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt Societatea Ornitologică Română, proiectul ajunge să implice comunităţile şi ajută foarte mult la educaţia celor mici, care au posibilitatea să ajute păsările pe timp de iarnă și să înveţe foarte repede despre ele printr-o lecţie deschisă sau aplicată.
Panourile informative amplasate la doi paşi de aleile parcului sunt nemaipomenite pentru lecţii deschise în aer liber.
Anul acesta, motoul proiectului este „Fără pâine”, un semnal de alarmă că pâinea le face rău păsărilor, care au nevoie de nuci, seminţe şi fructe, nu de alimente procesate.

Ornitologii îi încurajează pe români să hrănească păsările cântătoare, care sunt insectivore, în marea lor majoritate. Au nevoie de hrană suplimentară pentru a trece peste sezonul geros, când pot pierde și 33% din masa corporală într-o singură iarnă.
Hrănitorile amplasate de Societatea Ornitologică Română vor fi curăţate şi alimentate de voluntari.
Proiectul încercă să ofere un model pentru cei care doresc sa se implice în activităţi de protecţia păsărilor şi a mediului. În SUA, peste 60% din case şi grădini au hrănitori de păsări, iar în Marea Britanie procentul trece de 80.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.