23 de mii de hectare au ramas necultivate anul trecut in judet

23 de mii de hectare au ramas necultivate anul trecut in judet

0 560

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a acordat anul trecut 100 de milioane de euro pentru cei 25.000 de fermieri brasoveni. Pentru urmatoarea perioada este alocata o suma si mai generoasa - 11 miliarde de euro, din care subventiile pentru brasoveni reprezinta circa trei miliarde de lei pentru 2015.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a acordat anul trecut 100 de milioane de euro pentru cei 25.000 de fermieri brasoveni. Pentru urmatoarea perioada este alocata o suma si mai generoasa – 11 miliarde de euro, din care subventiile pentru brasoveni reprezinta circa trei miliarde de lei pentru 2015. Si numarul efectivelor de animale a crescut cu 30 de procente, din care fondul ovin s-a marit cu 42%.

In anul 2014, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a autorizat si a efectuat plati totale de 100 de milioane de euro pentru beneficiarii din judetul Brasov, Subventiile de la APIA nu trebuie justificate, sunt bani oferiti fermierilor pentru anul urmator celui in care se realizeaza cererea de subventie.

Daca, in 2013, aceste tipuri de ajutor financiar au insumat 95 de milioane de euro, pana in 2020, sumele vor creste si mai mult. Noua politica agricola prevede alocarea a 11 miliarde de euro, o suma mult mai generoasa fata de perioada 2007-2014. agricultura

Brasovul dispune de 540 de mii de hectare din care 296 de mii de hectare teren agricol. Daca fermierii brasoveni vor cere acordarea subventiilor in 2015, platile vor ajunge la 2,5 – 3 miliarde de lei, spune Dorin Longhin Stanea, director executiv APIA Brasov.

Romania a optat in continuare pentru plata pe suprafata. In ceea ce priveste suprafata totala arabila pe judet, anul trecut, circa 23 de mii de hectare au ramas necultivate, dintre care cele mai multe se afla in Fagaras si Rupea.

In judetul Brasov, numarul de animale a crescut cu aproximativ 30 %, in special cel al ovinelor, unde s-a inregistrat un plus de 42%, ceea ce demonstreaza ca fondurile ii motiveaza pe fermieri.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.