17 pompieri braşoveni vor urma cursuri de alpinism utilitar

17 pompieri braşoveni vor urma cursuri de alpinism utilitar

0 393

La finalul acestora, vor putea să intervină în situaţii în care este nevoie de această specializare. Pompierii spun că, de exemplu, la explozia de la fabrica de pâine de lângă stadion, ar fi fost mult mai uşoară intervenţia dacă ar fi avut oameni specializaţi în coborârea şi urcarea pe coardă. Cursurile se vor desfăşura la o şcoală care a introdus această specializare în Europa de Est

La finalul acestora, vor putea să intervină în situaţii în care este nevoie de această specializare. Pompierii spun că, de exemplu, la explozia de la fabrica de pâine de lângă stadion, ar fi fost mult mai uşoară intervenţia dacă ar fi avut oameni specializaţi în coborârea şi urcarea pe coardă. Cursurile se vor desfăşura la o şcoală care a introdus această specializare în Europa de Est şi care funcţionează la Braşov de peste două decenii.
Alpinismul utilitar sau industrial diferă de alpinismul sportiv, motiv pentru care chiar şi practicanţii acestui sport au nevoie de cursuri pentru a face bine această meserie. Cu atât mai mult pompierii, care nu au practicat alpinismul şi nu au nicio legătură cu acest domeniu.
Multe intervenţii necesită însă o asemenea pregătire, astfel că, în colaborare cu o firmă condusă de un fost alpinist, 17 pompieri vor urma cursuri în urma cărora să poată efectua şi asemenea intervenţii.
În baza unui proiect iniţiat de lt. col.Lucian Marciu, proaspătul comandant al ISU Braşov Consiliul Judeţean a achiziţionat două module-echipamente de căutare-salvare.
Pregătirea pompierilor se va desfăşura chiar la Braşov, unde există o firmă specializată în alpinismul utilitar. Tiberiu Cantor, reprezentantul firmei de alpinism utilitar, spune că aceste cursuri sunt specializate pentru acces şi pentru salvări în cazul accidentărilor.
Prin aceste cursuri, pompierii speră să deprindă tehnicile de intervenţie din medii ostile, spaţii înguste, de sub dărâmături, tehnici care ar ajuta pentru salvarea oamenilor şi a animalelor din spaţii înguste (sunt puţuri şi fântâni), din zone înalte, în urma producerii unui cutremur în alte situaţii de urgenţă produse în mediu ostil. Pompierii braşoveni au de doi ani un container special pentru intervenţii în mediu ostil iar acum vor exista şi oameni antrenaţi pentru acest gen de intervenţii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.