Doi şagunişti de-a XII au fost admişi la Oxford

Doi şagunişti de-a XII au fost admişi la Oxford

0 318

La prestigioasa instituţie de învăţământ superior din Marea Britanie, Leonard Turică şi George Dumitrescu vor aprofunda două dintre cele mai de speriat materii pentru majoritatea elevilor fizică şi matematică

La prestigioasa instituţie de învăţământ superior din Marea Britanie, Leonard Turică şi George Dumitrescu vor aprofunda două dintre cele mai de speriat materii pentru majoritatea elevilor fizică şi matematică. Reţeta reuşitei lor este simplă: pasiunea, îmbinată cu munca susţinută, de-a lungul anilor.
Leonard Turică este pasionat de fizică de când a început să o studieze. Cam tot de atunci merge şi la olimpiadele naţionale, unde s-a clasat an de an pe podium. În liceu şi-a îmbogăţit palmaresul şi cu alte competiţii, inclusiv concursul NASA. La finala internaţională Turneul tinerilor fizicieni de la Singapore a făcut parte din echipa României. Îi place foarte mult să se joace pe calculator.
Cu toate acestea, fizica a rămas pe primul lor, iar anul trecut şi-a depus aplicaţia pentru a fi admis la Oxford. A urmat şi un examen, apoi interviul cu profesorii, care nu i-a dat nicio emoţie. Răspunsul celor de la Oxford l-a aflat la începutul acestui an, l-a surprins doar faptul că aflase mai devreme decât se aştepta.
La Oxford va merge şi George Dumitrescu, un elev de top în matematică. Îi place această ştiinţă încă din clasa a III-a, încurajat de tatăl său. De-a lungul anilor a excelat în competiţiile în care a fost, inclusiv în concursul NASA. A participat la două ediţii ale International Tournement Young Mathematicians.
Drumul către Oxford a început pentru George chiar din clasa a IX-a, de când a devenit elev al Colegiului Naţional Andrei Şaguna. A muncit cu pasiune pentru acest lucru, dar a avut timp şi de pasiunile sale. Sfaturile sale către cei care doresc să ajungă la acest nivel sunt simple.
Cei doi şagunişti completează marea familie a absolvenţilor de Şaguna admişi să studieze în străinătate. Încă din 2012, cel puţin un „şagunist” este admis la Oxford, dar, alţii ajung la Cambridge sau alte instituţii de învăţământ superior de top din străinătate.
După finalizarea studiilor, cei doi încă nu ştiu dacă se vor întoarce, dar, spun ei, cel mai probabil vor alege o carieră în cercetare sau în învăţământul universitar.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.