Procurori braşoveni la protestul magistraţilor din Capitală

Procurori braşoveni la protestul magistraţilor din Capitală

0 151

Procurori şi judecători din toată ţara au protestat duminică la Bucureşti. Peste 100 de magistraţii ies pentru a treia oară în stradă pentru a denunţa aberaţiile modificările aduse Codului penal şi de Procedură Penală

Procurori şi judecători din toată ţara au protestat duminică la Bucureşti. Peste 100 de magistraţii ies pentru a treia oară în stradă pentru a denunţa aberaţiile modificările aduse Codului penal şi de Procedură Penală. Dacă acestea vor intra în vigoare, sute de dosare de corupţie, chiar şi cele în care a fost pronunţată condamnare în primă instanţă, riscă să fie închise în ţară.
Pe scările Palatului de Justiţiei din Capitală, peste 100 de magistraţi au afişat mesaje precum „Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia”, „Prezent pentru evaluare” sau „Justiţie independentă”.

Printre protestatari s-a numărat şi Claudiu Sandu, şeful Secţiei de Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, care spune că a considerat că este o chestiune de responsabilitate din partea magistraţilor să atragă atenţia din nou asupra unor chestiuni pe care le-a criticat inclusiv Comisia de la Veneţia.
O mare problemă pentru procurorii care instrumentează dosare de corupţie este reducerea drastică a termenului de prescripţie a răspunderii penale, ceea ce va face ca multe din dosarele care sunt actualmente pe rol se vor închide indiferent dacă în prima instanţă a fost sau pronunţată o condamnare.

În plus, dacă unele dintre modificările propuse vor intra în vigoare, România se va transforma într-o ţară de suspecţi, spun magistraţii protestatari.

Pentru a împiedica intrarea în vigoare a modificărilor pe care le consideră aberante, magistraţii mizează pe bunul simţ al legiuitorului, în speranţa că protestele vor atrage atenţia asupra erorilor care trebuie îndreptate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.