Finalizare proiect : „RACOȘ – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”

Finalizare proiect : „RACOȘ – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”

0 41

Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJB) a implementat în perioada 15.09.2021 – 30.04.2024, în calitate de lider de parteneriat, proiectul „RACOS – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere” cod proiect PN4066 alături de Asociația Îngrijire Acasă, Asociația de Servicii Sociale SCUT și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov.

La evenimentul organizat luni, 22 aprilie, în cadrul căruia a fost inaugurat oficial Centrul multifuncțional de sănătate, igienă și educație de la Racoş, reprezentând unul dintre rezultatele proiectului, au luat parte Todorică Şerban – preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu – preşedintele ADDJB, Luciana Gliga – directorul executiv al ADDJB, Julieta Gîrbacea – directorul general al DGASPC Braşov, Ion Epureanu – primarul comunei Racoş, alături de Mariana Busuioc – director executiv al Asociaţiei de Servicii Sociale SCUT, Oana Dumitrescu – coordonator al activităţii din partea Asociaţiei Îngrijire Acasă, prof. Ramona Ristea – directoarea Şcolii Gimnaziale „Bethlen Samuel” din Racoş, Ioan Dudaş – facilitator în cadrul proiectului şi expert local pentru romi în cadrul Primăriei Racoş, precum şi întreaga echipă care s-a ocupat de implementarea proiectului. 

Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 5.499.072.12 lei (1.112.948,69 euro) oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală pentru implementarea unor măsuri integrate de dezvoltare locală comunitară, în vederea sporirii calității vieții și creșterii accesului la servicii complexe sociale, medicale, educaționale, de ocupare și locative dezvoltate prin proiect pentru 550 persoane provenite din familii vulnerabile și copii rămași „singuri acasă” din comuna Racoș, în paralel cu responsabilizarea, sensibilizarea și conștientizarea cu privire la importanța sprijinirii grupurilor vulnerabile din comunitate, a reprezentanților instituțiilor locale și persoanelor aparținând populației majoritare din comuna Racoș.

Am venit cu mare drag şi mare bucurie pentru a vedea rezultatele acestui proiect, rod al unei colaborări fructuoase între ADDJB – ca entitate iniţiatoare, Primăria Racoş – ca administraţie publică locală care a înţeles nevoia acestui proiect şi l-a susţinut, Consiliul Judeţean Braşov – implicat prin ADDJB, DGASPC Braşov – cu o contribuţie indispensabilă, Şcoala Gimnazială din localitate – cu cadre didactice implicate total, şi partenerul privat reprezentat prin cele două organizaţii nonguvernamentale. Este remarcabil faptul că mai mulţi actori publici şi privaţi şi-au dat mâna pentru a realiza acest obiectiv. Fondurile norvegiene, prin excelenţă, au această adresabilitate şi este bine să le accesăm, deoarece ele vin cu o motivaţie foarte clară: reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European, dezvoltarea locală, reducerea sărăciei, incluziunea romilor, rezolvarea problemelor copiilor și tinerilor aflaţi în situații de risc. Este foarte important ca acest proiect să continue, să aibă sustenabilitate şi să fie replicat şi la nivelul altor comunităţi din judeţul Braşov”, a declarat preşedintele CJ Braşov Todorică Şerban.

ADDJB nu este la primul proiect prin intermediul căruia sunt ajutate comunităţile defavorizate. Colegii mei au fost prezenţi în mijlocul comunităţilor din Gârcini şi Codlea, iar în momentul în care a apărut ideea de proiect la Racoş, mărturisesc că am avut emoţii în privinţa implementării. Acum mă bucur că «încăpăţânarea» colegilor a dat rezultate şi astăzi suntem prezenţi la acest moment inaugural. La Racoş avem o comunitate care într-adevăr are nevoie de ajutor, majoritatea membrilor grupului-ţintă al proiectului sunt copii din comunitatea defavorizată, sunt copiii noştri, ai judeţului Braşov şi ei merită acest gen de eforturi pentru a beneficia de nişte condiţii mai bune pe care din păcate acasă nu le au”, a spus Mihai Pascu, preşedintele ADDJB.

Luciana Gliga, directorul executiv al ADDJB, a precizat că „nimic nu s-ar fi întâmplat aici, dacă nu am fi avut aproape Primăria Racoş, care ne-a pus la dispoziţie terenul, precum şi funcţionarii de la asistenţă socială, care ne-au sprijinit şi au fost împreună cu noi în comunitate, având în vedere că este greu să lucrezi cu oameni care au nevoi mari şi multiple. Activitatea la Centrul multifuncțional de sănătate, igienă și educație a început de câteva luni atât pe partea de activităţi educaţionale, care se desfăşoară cu sprijinul cadrelor didactice ale Şcolii Gimnaziale de al căror sprijin ne-am bucurat şi în realizarea unor proiecte comunitare vizând crearea unor spații destinate educației nonformale, literaturii și culturii, recreerii, sportului și protecției mediului înconjurător, cât şi pe partea medicală, având în vedere că până în prezent în comunitatea vulnerabilă au fost făcute peste 500 de testări de hepatica A, hepatita B, helicobacter etc.”.

„Proiectul şi-a atins obiectivele, în sensul în care a reuşit să crească şi să îmbunătăţească din punct de vedere calitativ viaţa pentru un număr de 550 de persoane, oferindu-le servicii medicale, consiliere psihologică şi vocaţională, precum şi servicii medicale de calitate. Parteneriatul public-privat a fost foarte important în implemementarea proiectului şi îi felicit pe toţi cei implicaţi”, a afirmat Julieta Gîrbacea, directorul DGASPC Braşov.

Este un proiect major pentru localitatea noastră şi vreau să mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la această realizare, fiind alături de noi şi acordându-ne tot suportul necesar. Vrem să continuăm proiectul, în beneficiul oamenilor nevoiaşi care să beneficieze de activităţile Centrului multifuncțional de sănătate, igienă și educație”, a menţionat primarul comunei Racoş, Ion Epureanu. 

Proiectul a fost provocator, în sensul în care a trebuit să lucrăm cu un grup-ţintă cu multe probleme şi cu multe nevoi, iar abordarea a trebuit să fie una integrată, motiv pentru care am fost implicaţi mai mulţi parteneri. A trebuit să lucrăm pe toate dimensiunile de viaţă ale acestor persoane. Rolul nostru a fost să facem consilierile de grup pentru adulţi, dar şi pentru tineri, să diminuăm şi să prevenim pe cât posibil toate fenomenele de marginalizare, de discriminare, de abandon şcolar, dar şi să creştem abilităţile parentale şi să contribuim la dezvoltarea personală a familiilor defavorizate. Ne-am adaptat nevoilor acestei comunităţi şi am dovedit că putem face un parteneriat public-privat eficient şi că putem lucra foarte bine împreună, în orice comunitate”, a susţinut Mariana Busuioc, director executiv al Asociaţiei de Servicii Sociale SCUT.

Asociaţia Îngrijire Acasă s-a ocupat de serviciile socio-medicale şi de educaţia nonformală a copiilor. „În perioada de implementare a proiectului am evaluat socio-medical peste 600 de persoane atât din grupul-ţintă principal, cât şi secundar, am reuşit să depăşim ceea ce ne-am propus la momentul scrierii proiectului şi împreună cu medicul angajat în proiect am dus peste o sută de persoane la medici specialişti din Braşov, Râşnov şi Săcele pentru a fi consultaţi şi am încercat să dăm o mână de ajutor, pe cât a fost posibil, cât mai multor oameni, pentru a le creşte calitatea vieţii”, a explicat Oana Dumitrescu, coordonator din partea Asociaţiei Îngrijire Acasă.

„Pentru mine şi comunitatea pe care o reprezint a fost un proiect extraordinar, în sensul că multe lipsuri s-au rezolvat cu ajutorul lui. Astfel, peste 140 de familii de etnie romă au primit sobe noi, de teracotă, pe care le pot folosi şi pentru gătit, precum şi alte obiecte casnice extrem de importante. Pe viitor ne dorim să continuăm cu proiecte în comuna Racoş, deoarece comunitatea are multe nevoi, nu doar economice, ci şi pe partea educaţională şi socială. Ne dorim să ridicăm nivelul de trai al concetăţenilor de etnie romă”, a afirmat Ioan Dudaş. 

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

1. Facilitarea organizării unei echipe multidisciplinare de intervenție comunitară capabilă să dezvolte un sistem de servicii și facilități complexe și integrate, care să implice principalele grupuri-țintă formate din 550 de persoane (280 copii, 90 de tineri și 180 de adulți, părinți/tutori) și persoane inactive/șomere din familii defavorizate din localitățile Racoșul de Jos și Mateiaș, în două sau mai multe tipuri de activități, de la educație nonformală la servicii socio-medicale, de la medierea ocupării la servicii de îmbunătățire a condițiilor de locuit.

2. Responsabilizarea a 15 angajați aparținând personalului din instituțiile publice cu atribuții în incluziunea socială a persoanelor defavorizate din comuna Racoș, în a se implica coerent și eficient în intervenții sociale complexe, prin implicarea lor în sesiuni de instruire multidisciplinare care să le ofere informații punctuale și coerente asupra celor mai eficiente modalități de intervenție socială.

La finalul proiectului au fost obținute următoarele rezultate:

  • A fost înființat, în satul Racoșul de Jos, Centrul multifuncțional de sănătate, igienă și educație compus din:
  • Sală pentru activități medicale, dotată cu echipamente medicale performante  (de ex. ecograf mobil, electrocardiograf mobil, analizor corporal etc.);
  • Sală pentru activități educaționale, dotată cu mobilier și echipamente specifice derulării activităților educaționale cu copii, tineri și adulți;
  • Sală de spălatorie în care au fost puse la dispoziția comunității 4 mașini de spălat și 3 uscătoare profesionale;
  • 3 cabine de duș dotate cu mobilier specific, aflate la dispoziţia beneficiarilor proiectului.
  • Au fost amenajate și dotate două spații în incinta Căminului cultural din Mateiaș pentru furnizarea de servicii socio-medicale membrilor comunității vulnerabile din sat.
  • Au fost realizate peste 250 de anchete sociale ale gospodăriilor din comunitatea vulnerabilă din comuna Racoș.
  • Au fost organizate concursuri artistice cu mesaje de sensibilizare și combatere a discriminării și cinci excursii la București (Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Palatul Parlamentului, Castelul Peleș din Sinaia, Porumbacu de jos, jud. Sibiu – Povestea Calendarului, Vila Bran și Mini Transilvania Park din Odorheiul Secuiesc), pentru 171 copiii din comunitatea vulnerabilă din comuna Racoș care au frecventat școala și au fost implicați în activitățile proiectului.
  • Au fost implementate patru proiecte comunitare în care elevi ai Școlii Gimnaziale „Samuel Bethlen” din comuna Racoș, coordonați de cadre didactice, s-au implicat voluntar în crearea unor spații destinate educației nonformale, literaturii și culturii, recreerii, sportului și protecției mediului înconjurător.

Cele peste 550 persoane membre ale grupului-țintă al proiectului au fost implicate în activități de:

  • educație remedială pentru copiii care frecventează școala din Racoș, pentru care s-a constat această necesitate, concretizatză în ateliere pentru elevii din clasele primare și ateliere de limba română și matematică pentru elevii de gimnaziu;
  • educație nonformală pentru copii, tineri și adulți, constând în ateliere pentru dezvoltarea abilităților motorii și motricității fine și dezvoltarea vocabularului prin lectură, poezii, povești pentru copii de 3-6 ani, ateliere de dezvoltare personală și autocunoaștere și dezvoltarea inteligenței emoționale pentru copii de peste 7 ani și tineri de 15-24 ani, ateliere de dezvoltare a abilităților parentale, dezvoltare personală și autocunoaștere, precum și „Șezătoarea părinților” – ateliere de croșetat, pictură, cusut etc., pentru tineri și adulți ai comunității;
  • evaluare și consiliere psihologică individuală sau de grup pentru copii, tineri și adulți;
  • medierea ocupării – evaluări psihoaptitudinale cu teste specializate, consiliere vocațională și traininguri pentru facilitarea integrării pe piața muncii pentru tineri și adulți;
  • servicii socio-medicale: consultații, monitorizare și screening al sănătății, teste medicale, mediere sanitară și consiliere socială în vederea depășirii situațiilor vulnerabile;
  • sesiuni de combatere a discriminării.

Cele 235 de familii din comunitate ai căror membri au participat activ la activitățile proiectului au fost recompensate cu bunuri, echipamente și produse pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit, primind 144 sobe, aragazuri și frigidere, 155 pachete cu produse de uz caznic pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit (pilote, lenjerii pat, prosoape, seturi veselă etc.), 235 pachete de produse de curățenie pentru gosodărie (vopsea lavabilă, detergent ș.a.) şi 500 pachete de igienă (săpun, gel duș, pastă dinți, periuțe dinți ș.a.)

Durata proiectului: 15 septembrie 2021 – 30 aprilie 2024

Aria de implementare a proiectului: satele Racoșul de Jos și Mateiaș, Comuna Racoș, jud. Brașov

Prin activitățile și rezultatele propuse, de facilitare a incluziunii sociale a unui grup marginalizat social, proiectul răspunde acelor obiective ale UE referitoare la consolidarea caracterului incluziv și coeziunii societății europene, pentru a permite tuturor cetățenilor să beneficieze de acces egal la oportunități și resurse, susținând statele membre în combaterea sărăciei, a excluziunii sociale și discriminării.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.