Ploaia nu va mai crea probleme în zona Bartolomeu

Ploaia nu va mai crea probleme în zona Bartolomeu

0 299

Autorităţile spun că lucrările de decolmatare ale canalului Timiş efectuate în ultimile luni reduc la minimum riscul de inundaţii din cauza apelor pluviale. Muncitorii de la SGA nu au mai găsit în canal frigidere, maşini de spălat sau canapele, în schimb, excavatoarele au scos la suprafaţă cauciucuri şi foarte multe pungi de plastic

Autorităţile spun că lucrările de decolmatare ale canalului Timiş efectuate în ultimile luni reduc la minimum riscul de inundaţii din cauza apelor pluviale. Muncitorii de la SGA nu au mai găsit în canal frigidere, maşini de spălat sau canapele, în schimb, excavatoarele au scos la suprafaţă cauciucuri şi foarte multe pungi de plastic.
Edilii au verificat împreună cu reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Braşov stadiul lucrărilor pe strada Gheorghe Doja din Bartolomeu, zonă predispusă depunerii aluviunilor.
Lucrarea face parte dintr-un plan mai larg de combatere a inundaţiilor în cazul ploilor torenţiale, derulat de Primăria Braşov, SGA şi Compania Apa, care a presupus lucrări de îmbunătăţire a sistemului de preluare a apelor pluviale din zona Stadionului şi de decolmatare a canalului Timiş.

Lucrările se desfăşoară pe circa 300 de metri de unde se estimează că vor fi scoase 700-1000 metri cubi de material. Zona era una predispusă depunerii aluviunilor, în condiţiile în care 60% din diametrul canalului era blocat, spune Mihai Uţă, director SGA.

Canalul Timiş are o lungime de aproximativ 17 kilometri, este atestat documentar din jurul anului 1500 şi are ca principal afluent pârâul Graft, care este şi principala sursă de colmatare. Canalul porneşte de la Dâmbul Morii (fostul han) şi urmează traseul Pantex – Dârste – Zona Lacului Noua – si traversează apoi oraşul până în zona Bartolomeu unde se varsă în Ghimbăşel.

Practic, canalul colectează majoritatea apelor pluviale din Braşov. În urmă cu zece ani, în zona Noua, un grătar menit să împiedice obiectele mai mari să intre în canalul acoperit, s-a înfundat. Atunci au fost extrase şapte remorci de tractor pline de peturi şi caserole pentru mici.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.