Au început sărbătorile Brașovului, care vor culmina, duminică, odată cu coborârea Junilor...

Au început sărbătorile Brașovului, care vor culmina, duminică, odată cu coborârea Junilor în cetate

1 39

Primarul Allen Coliban a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, programul pe care municipalitatea l-a pregătit, împreună cu partenerii săi, pentru a marca Săptămâna luminată și, poate, cel mai important eveniment al Brașovului – Coborârea Junilor în cetate sau Ziua de călări.

Săptămâna a debutat cu ieșirea la stropit a Junilor tineri, în a doua zi de Paști, urmată de Marțea cu plăcinte, din Piața Unirii. De mâine se deschid porțile Cetățuii de pe Dealul Straja, iar vineri Junii tineri sunt aruncați în țol și începe seria de concerte din Piața Sfatului. Această sărbătoare a Brașovului se va încheia duminică cu Parada Junilor, urmată de petrecerea câmpenească de la Pietrele lui Solomon. Evenimentele sunt organizate de Primăria Brașov, împreună cu Asociația ,,Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi”, Centrul Cultural Apollonia și Centrul Cultural Reduta.

,,Brașovul este pregătit de Săptămâna luminată și de Parada Junilor, cu un calendar plin de evenimente. Redeschidem Cetățuia începând de joi, ora 18.00. Vineri vom avea evenimentul Junilor, Aruncatul în țol, și concert în Piața Sfatului, Holograf Simfonic, iar sâmbătă vor concerta Damian Drăghici și trupa Vama, tot în Piața Sfatului. Duminică începem cu un eveniment diplomatic, cu parafarea înfrățirii cu Nürnberg, după care, începând cu ora 11.00, va fi Parada Junilor călare prin cetate. În pregătirea acestor evenimente am reabilitat Poarta Șchei, am reamenajat zona de la Pietrele lui Solomon, astfel încât întregul parcurs să se bucure de un decor așa cum merită Brașovul”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cele mai importante evenimente din această perioadă sunt cele organizate de grupurile de juni, care au început în duminica Paștilor cu Învestirea șerjilor, respectiv vătaf, armaș mare și armașul mic. După Stropitul fetelor din a doua zi de Paște și Marțea cu plăcinte (în a treia zi de Paște, n.n.), junii ne așteaptă vineri, de la ora 17.00, în Piața Unirii, să asistăm la proba de curaj și încredere a Junilor tineri, Aruncatu-n țol, precedată de hora junilor și aruncatul buzduganului.

Săptămâna junilor se va încheia, duminică, cu Ziua de călări, unul dintre cele mai importante evenimente ale Brașovului, parte din istoria și identitatea orașului nostru.

,,Vineri avem cea mai spectaculoasă activitate a noastră, Aruncatul în țol, când Junii Tineri vor trece un test de curaj, bărbăție și încredere în ceilalți din grup, pentru că cei din grup îi aruncă, cei din grupuri prind. Merită venit și văzut, pentru că unii juni chiar sunt aruncați foarte sus și foarte spectaculos. De asemenea, tot cu aceeași ocazie, în Piața Unirii, la ora cinci, se va dansa și Hora Junilor, se va arunca buzduganul, după care va fi aruncatul în țol. Apoi urmează Duminica Tomii, duminica paradei călare, unde vom avea 215 cai. Începem la ora 11.00 din Piața Unirii, coborâm pe Mureșenilor până la Rectorat, apoi pe Bulevardul Eroilor, urcăm pe strada Republicii, Apollonia Hirscher și mai departe spre Pietrele lui Solomon, unde vom ajunge în jurul orei 13.30 – 14.00, la  serbarea câmpenească. Vă așteptăm pe toți cu mult drag!”, a precizat Șerban Șovăială, președintele Asociației ,,Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi”.

Centrul Cultural Apollonia și Centrul Cultural Reduta au pregătit o serie de evenimente care să le completeze pe cele pe care junii le organizează în această perioadă.

În Piața Sfatului vor fi 3 zile de concerte, începând de vineri, cu Holograf acompaniat de Filarmonica Brașov, și continuând, sâmbătă, cu Damian Drăghici și Vama. Între cele două concerte de sâmbătă, Centrul Cultural Apollonia a pregătit un spectacol de muzică și lumini, în premieră națională.

Cetățuia își va redeschide porțile începând de joi, ora 18.00, iar timp de 4 zile vizitatorii se vor putea bucura de zeci de concerte, show-uri de lumini, ateliere și demonstrații medievale.

,,Va fi o Săptămână luminată plină de evenimente. Avem patru zone importante: Piața Sfatului, Cetățuia, Parada care cuprinde mai multe zone și, bineînțeles, la Pietrele lui Solomon, unde știți că tradițional se vor retrage Junii. La Cetățuie în fiecare zi vom avea jocuri medievale, ateliere ce țin de zona medievală, pentru că atunci când s-a deschis Cetățuia, am gândit un concept «Cetățuia între lumi»: partea dinspre orașul vechi să fie partea medievală, iar partea dinspre orașul nou să țină de tot ceea ce e actual și de zilele noastre. Și o să avem întotdeauna și elementul acesta de medieval. Vor fi peste 40 de trupe care vor susține în fiecare zi, începând de  după-amiază, concerte, spectacole de dans, spectacole cu foc când se întunecă. În principal vor fi trupe din Brașov, trupe mai tinere sau mai consacrate”, a explicat Florin Coșuleț, director artistic Centrul Cultural Apollonia.

Ziua de duminică este dedicată concertelor și ansamblurilor de muzică populară atât în Piața Sfatului, cât și la Cetățuie și la Pietrele lui Solomon.

,,Consiliul Județean, prin Centrul Cultural Reduta, este bucuros să fie partener cu Primăria Municipiului Brașov pentru a organiza spectacolul folcloric tradițional care urmează paradei Junilor în Duminica Tomii. Venim cu un program folcloric în care am angrenat foarte multe ansambluri din oraș și din județ, pentru că avem ansambluri care vin și de la Rupea, avem sus, la Cetățuie, Ansamblul Junii Becleanului, și avem soliști de marcă pe care-i vom prezenta în aceste spectacole. Este Mariana Anghel, Ionuț Fulea și Tudor Furdui Iancu, dar poate cel mai important este faptul că vor participa, cum era tradițional, și ansamblurile comunităților etnice din Brașov, al comunității maghiare, al comunității elene și al comunității săsești. Cu sașii vom face și o punctare a faptului că duminică se va semna protocolul de înfrățire cu orașul Nürnberg: vom face, la începutul spectacolului din Piața Sfatului, de la ora 13.00, un moment combinat de folclor german și folclor românesc”, a spus Adrian Vălușescu – directorul Centrului Cultural Reduta.

Primarul i-a invitat pe brașoveni să se bucure de Parada Junilor fie însoțindu-i, pe jos, până la Pietrele lui Solomon, fie cu mijloacele de transport în comun.

Primăria, împreună cu operatorul de transport RATBV, a pregătit un plan de mobilitate prin care să le asigure brașovenilor accesul, în condiții optime, la evenimentul junilor din Duminica Tomii.

Astfel, RATBV va crește la 235% numărul mijloacelor de transport în comun de pe 15 linii principale, care fac legătura dintre cartiere și centrul orașului.

,,Avem un plan de mobilitate pus la punct, astfel încât rugămintea și îndemnul către brașoveni, dar și către turiști, este să lase mașinile în parcări și să folosească transportul public. De altfel, tradiția este de a merge în urma călărilor, din cetate către Pietrele lui Solomon. Voi face acest lucru și îndemn pe toți brașovenii să încerce această plimbare la pas prin oraș și prin zona cartierului Șchei, o plimbare care vă va încânta privirea și care, totodată, este o variantă sustenabilă de mobilitate. Pentru cei care doresc să folosească transportul public, suplimentăm 15 dintre liniile de transport care pot să conecteze cartierele cu centrul istoric și, față de 34 de autobuze care deserveau aceste 15 linii, avem peste 80 care vor fi pregătite să preia afluxul de turiști și de brașoveni”, a subliniat primarul Allen Coliban.

Pe perioada desfășurării Paradei Junilor vor fi introduse restricții de circulație, secvențial, pe traseul urmat de juni la coborârea în cetate, cât și la urcarea spre Pietrele lui Solomon.

D.D.

COMENTARII

  1. și cu junele brasovechean romano catolic din tată în fiu…localnic get – beget „autohton” din cele mai vechi timpuri… scripcaru călare pe cal alb sau negru… depinde 😉

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.