Planorul disparut joi de negasit! Cautari fara precedent, avioane, elicoptere si echipe...

Planorul disparut joi de negasit! Cautari fara precedent, avioane, elicoptere si echipe terestre!

0 672

Căutările pilotului planorului dispărut pe 6 august au continuat și duminică. Din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională Gabriel Oprea, echipele de cautare au extins și în județele Buzău, Prahova, Arges si Dambovita.
Conform Ministerul Afacerilor Interne, decizia de cautare a fost luată în urma ședinței operative care a avut loc la nivelul punctului de comandă înaintat din județul Brașov și a analizelor efectuate la Centrul Național de Conducere Integrată din MAI.
La ședința operativă care a avut loc în seara zilei de sâmbătă au participat reprezentanții tuturor forțelor implicate în acțiunile de căutare din ultimele 48 de ore — pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, piloți civili ai Aeroclubului României și voluntari.
Totodată, având în vedere că sâmbătă echipele de salvatori au primit din partea unui cetățean mai multe fotografii realizate în ziua de joi, în județul Brașov, care surprindeau un planor aflat în zbor, pentru verificarea zonei respective duminică au avut loc mai multe căutări terestre și aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante și motoparapante, care pot zbura la joasă înălțime, precizează comunicatul de presă.
La acțiunile de duminică au participat aproximativ 900 de forțe aparținând MAI, MApN, Salvamont, Direcțiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și voluntari. Pompierii detașați în sprijinul forțelor care acționează în județele Brașov, Dâmbovița, Prahova și Argeș vor rămâne mobilizați și duminică. La operațiunile de căutare aeriană participă 5 elicoptere ale MAI și MApN și 5 avioane ale Aeroclubului României.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a afirmat duminică, la Predeal, că pilotul planorului dispărut este căutat în continuare cu avioane, elicoptere și parapante, în calculul traseelor de căutări fiind folosită și o fotografie a planorului realizată de la sol în ziua respectivă, înainte de dispariția acestuia.planor-300x200 M CRACIUN
Dr. Arafat a precizat că informația e că planorul a trecut prin zona respectivă unde a fost realizată fotografia, însă nu se știe momentul prăbușirii. Efectivele implicate în căutare acordă o atenție mai mare zonei respective, însă trebuie avut în vedere și că dispariția planorului ar fi putut avea loc la câteva ore după acel moment, la sute de kilometri distanță.
„Nu putea să fie alt planor (n.r. în fotografie) decât cel pe care îl căutăm. Poza ne îndeamnă să căutăm mai atent. A fost analizată și chiar dacă nu e foarte clară poza, cel mai probabil e un planor acolo (n.r. în fotografie) și e cel pe care-l căutăm. Experții sau salvamontiștii au recunoscut exact zona și e normal să fie căutarea acolo. Nimeni nu știe momentul în care planorul a căzut. Poate să fie în primele minute, sau în câteva ore. În zona asta, sau la distanță de câteva sute de kilometri”, a spus el.
El a mai arătat că „în acțiunea de căutare sunt luate în calcul trei trasee ipotetice alcătuite în funcție de analiza evoluției vremii în ziua dispariției planorului, când au fost fenomene meteo nefavorabile pe anumite zone din arealul de căutare. De asemenea, în căutare sunt folosite și informațiile oferite de familia planoristului despre traseele de zbor obișnuite ale acestuia. „Ne-am întâlnit cu fiul pilotului, iar traseele pe care le urmărim acum sunt, de regulă, cele pe care pilotul le practica când zbura. Toate datele noastre cunt corelate cu ce știe familia despre comportamentul de zbor al pilotului”, a menționat dr. Arafat.
Totodată, el a subliniat că acțiunile de căutare vor continua și în zilele următoare, atât timp cât există speranța minimă că planoristul se află în viață.
„Au fost mai multe acțiuni de căutare în dimineața acestei zile. Și cu avioane și cu elicoptere, dar și cu parapante în anumite zone din Brașov. Sunt mai multe trasee în verificare. Sunt mai mule zone, trasee dificile. Unul dintre trasee e în Buzău, iar altul la Zărnești. De asemenea, i s-a solicitat și Inspectoratului de Urgență din Sibiu să se implice pe zona Făgăraș. (…) Sunt acțiuni de căutare cu parapante, personal de jandarmerie montană și de la Salvamont. Poliția desfășoară o activitate amplă de colectare de date și de informare. Unii ciobani de la Vama Buzăului au dat informații cu ce au văzut care ne îndeamnă să facem și acolo căutări mai ample„, a mai spus Arafat.

Va reamintim ca in seara zilei de 6 august, în jurul orei 21,50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12,30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu la data de 6 august 2015 şi au deschis un dosar penal, având în vedere faptul că, în aceeaşi zi, un planor care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30 a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului din oraşul Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.
„Din primele cercetări a rezultat că pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale, a fost condus cu un avion în masivul Postăvarul, de unde a iniţiat procedura de zbor. În cauză au fost demarate acţiunile de căutare ale aparatului de zbor, fiind activate structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operaţională pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor şi ROMATSA. Până în prezent aparatul de zbor nu a fost identificat, însă misiunile de căutare continuă, iar pe măsura derulării cercetărilor va fi informată opinia publică”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.