Panze celebre din colectia Ion Chiricuta la Muzeul de Arta

Panze celebre din colectia Ion Chiricuta la Muzeul de Arta

0 458

Tablouri de Tonitza, Stefan Luchian, Theodor Pallady si alt artisti romani consacrati pot fi admirate la Muzeul de Arta Brasov. Pe simezele muzeului se afla o selectie de 47 de lucrari de arta din colectia renumitului medic oncolog Ion Chiricuta, care pot fi vazute pana la mijlocul lunii septembrie

Tablouri de Tonitza, Stefan Luchian, Theodor Pallady si alt artisti romani consacrati pot fi admirate la Muzeul de Arta Brasov. Pe simezele muzeului se afla o selectie de 47 de lucrari de arta din colectia renumitului medic oncolog Ion Chiricuta, care pot fi vazute pana la mijlocul lunii septembrie.
De-a lungul intregii sale vieti, medicul Ion Chiriluta a cautat sa aiba in jurul lui arta. A strans peste 400 de tablouri ale celor mai cunoscuti artisti romani iar cele mai reprezentative opere au ajuns acum si la Brasov. 47 de lucrari din colectia sa vor putea fi admirate de brasoveni pana pe 18 septembrie. Panzele de Stefan Luchian, Tonitza, Gheorghe Petrascu, Corneliu Baba sau Alexandru Ciucurencu sunt puse laolalta in a doua parte a parcursului itinerant.
Fiul medicului Ion Chiriluta, prezent la vernisajul expozitiei, spune ca aceste tablouri i-au schimbat tatalui sau viata. colectia chiricuta1
Datorita acestor opere de arta, medicul oncolog a reusit sa supravietuiasca in perioada stalinista si ceausista, atunci cand era vesnic urmarit de securitate. Mai mult, aceste tablouri i-au influentat chiar tehnica de operare.
Chiricuta a creat tehnici de operatii pentru pacienti cu cancer, pacienti arsi, mutilati, o chirurgie de mare agresivitate dar care modifica viata acestor pacienti.
Potrivit istoricului si criticului de arta Adrian Buga, colectia reprezinta intr-un fel chipul sau si devine chiar un autoportret al sau.
Pasionat colecționar, Ion Chiricuta a achizitionat de-a lungul vietii numeroase obiecte de arta traditionala, de arta decorativa europeana și orientala si lucrari de arta romaneasca moderna. In urma donației realizate catre Muzeul „Vasile Parvan” Barlad, in cadrul muzeului s-a constituit Colectia de arta comparata prof. dr. doc. Ion Chiricuta.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.