Naveta si salariile de mizerie ii alunga pe dascali de la catedre

Naveta si salariile de mizerie ii alunga pe dascali de la catedre

0 537

În timp ce foarte multi profesori parasesc sistemul de învatamant, alti dascali fac mari eforturi pentru a ocupa chiar si o fractiune de norma. Naveta si banii putini sunt principalele motive pentru care cadrele didactice renunta la catedre. La sedinta publica de repartizare a posturilor libere din învatamantul brasovean de joi s-au prezentat patru candidati, desi locuri disponibile erau 11

În timp ce foarte multi profesori parasesc sistemul de învatamant, alti dascali fac mari eforturi pentru a ocupa chiar si o fractiune de norma. Naveta si banii putini sunt principalele motive pentru care cadrele didactice renunta la catedre. La sedinta publica de repartizare a posturilor libere din învatamantul brasovean de joi s-au prezentat patru candidati, desi locuri disponibile erau 11. Unul din ei a fost repartizat direct iar ceilalti trei vor sustine mai întai un concurs.
Inspectoratul Scolar Judetean a publicat pe site-ul institutiei posturile disponibile din aceasta luna si din semestrul II. Sunt libere o norma de învatator de 18 ore la Scoala Primara din Viscri, una de educator cu 25 de ore la Gradinita Prichindeii din Fagaras, si o alta, tot de educator, la Gradinita Rotbav din Feldioara. Disponibile sunt si 18 ore pentru catedra de Limba si Literatura Romana la Scoala Gimnaziala nr. 1 Zarnesti si acelasi numar de ore la Liceul Teoretic „Mitropolit Ioan Metianu”, pentru aceeasi materie. profi catedra1
Libere sunt si 18 ore pentru postul de învatator la Scoala Gimnaziala nr. 2 Codlea. Tot cate 18 ore sunt disponibile în scolile gimnaziale de la Racos si Codlea, prin Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala. La Scoala Gimnaziala nr. 25 Brasov este nevoie de acoperirea a opt ore de limba engleza, alte 10 ore de engleza sunt libere la Scoala Gimnaziala din Ghimbav iar opt ore de Tehnologia Informatiei si a Comunicarii sunt disponibile la Liceul Teoretic „Petru Rares” Feldioara.
Posturile ramase neocupate vor fi publicate din nou si reprogramate pentru urmatoarea sedinta publica. Cei mai multi profesori au ocupat catedrele de la începutul anului; sunt însa si cazuri in care postul nu mai este disponibil sau vor sa îsi schimbe scoala unde predau. Este cazul lui Razvan Antonescu, cel care pana acum a facut naveta între Brasov si Fagaras.
Cei aflati la început de drum îsi doresc sa ocupe posturi chiar si cu fractiuni de norma. Andreea Florea va face naveta de la Sighisoara la Racos si va pierde ore bune pe drum.
Desi pasiunea pentru predat îi tine înca pe multi profesori în scolile din judet, lipsa banilor îi determina pe cei mai multi sa se reprofileze sau sa paraseasca Romania.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.