Literații au analizat la Brașov amneziile societății moderne

Literații au analizat la Brașov amneziile societății moderne

0 327

Riscăm să repetăm greşelile istoriei dacă nu tragem învăţăminte din momentele dificile. Este una din lecţiile istoriei, ale cărei relaţii cu literaturii au fost analizate de oameni de litere din Braşov şi din ţară, participanţi la cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei bienale de literatură comparată şi studii culturale

Riscăm să repetăm greşelile istoriei dacă nu tragem învăţăminte din momentele dificile. Este una din lecţiile istoriei, ale cărei relaţii cu literaturii au fost analizate de oameni de litere din Braşov şi din ţară, participanţi la cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei bienale de literatură comparată şi studii culturale. Tema din acest an este Amnezie şi Anamneză. Strategii contemporane ale istoriilor literare şi culturale.
Conferinţa este parte a unui proiect de cercetare finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.
Printre participanţi s-au numărat şi doctoranzi de la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”, din Bucureşti, dar şi din alte universităţi din ţară. Invitat a fost profesorul Giordano Altarozzi, specialist în istoria naţionalismelor şi totalitarismelor din secolul XX, care a subliniat că amnezia ar trebui privită nu doar în context literar sau la nivel individual, ci la nivel de societate. Amnezia este naturală la nivel social, însă riscul repetării greşelilor istoriei există, dacă momente dificile sunt uitate, fără a trage învăţăminte.
Potrivit prof. Giordano Altarozzi, istoric, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, este o tendinţă pe care o regăsim în unele ţări europene, o vedem în desfăşurarea sa în Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, poate chiar probabil în SUA, la noul preşedinte Donald Trump.
La nivel literar, conferinţa a explorat problemele care apar în gestionarea memoriei simbolice, colective şi a celor individuale, ilustrate de diferite scrieri ale autorilor contemporani.
Prof.univ.dr. Rodica Ilie, director Departament şi Studii Culturale, Facultatea de Litere Braşov, consideră că una di mizele conferinței a fost să explice resorturile prin care funcţionează azi literatura ca mod de gândire şi conştiinţă morală, nu doar ca experiment artistic sau manifestare a esteticului.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Litere Braşov Departamentul de Literatură şi Studii Culturale, în parteneriat cu Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.