La Brasov intervin tot mai putini salvamontisti

La Brasov intervin tot mai putini salvamontisti

0 383

Nemotivati din punct de vedere financiar, multi au renuntat sa mai salveze oameni de pe traseele din munti. La Predeal, de pilda, cu cateva zile inainte de deschiderea sezonului de schi, nu se cati salvamontisti pot interveni in cazul accidentelor de pe partie sau din munte

Desi in judet exista oficial peste 80 de salvatori montani, doar un sfert dintre ei sunt angajati si au si atestat. Nemotivati din punct de vedere financiar, multi au renuntat sa mai salveze oameni de pe traseele din munti. La Predeal, de pilda, cu cateva zile inainte de deschiderea sezonului de schi, nu se stia cati salvamontisti pot interveni in cazul accidentelor de pe partie sau din munte.
Presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani, Marcel Opris este ingrijorat ca in ultima perioada tot mai putini salvamontisti sunt platiti pentru munca deloc usoara pe care o presteaza. La Zarnesti mai sunt angajati 6 persoane, la Rasnov 2, iar la serviciul judetean salvamont sunt 6 angajati care deservesc si orasele Sacele si Victoria. In urma cu cativa ani la Victoria erau 24 de salvatori montani din care au mai ramas doar 2. De vina este lipsa finantarii dar si managementul defectos.SALVARE V
Cea mai grava situatie este insa la Predeal unde, cu cateva zile inainte de deschiderea sezonului de schi, nu se stie exact cati salvamontisti pot interveni in caz de accidente. Nici voluntarii nu se mai inghesuie asa cum o faceau altadata sa salveze turistii de pe munte.
Singura rezolvare pe moment pare sa fie ajutorul reciproc. Daca se intampla un accident intr-o alta zone de actiune a unei echipe, salvatorii merg si-i ajuta pe cei care au nevoie. Astfel de carpeli pot fi insa dezastruoase, asa cum s-a intamplat in urma cu un an cand mai multi turisti au ramas blocati in telescaunul de la Bunloc. Salvatorii au ajuns tarziu pentru ca ATV-ul si snow mobilul din dotare erau defecte.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.