Junii au dansat duminica jocul stramosesc la Crucea Musicoiului

Junii au dansat duminica jocul stramosesc la Crucea Musicoiului

0 443

Brasovenii sunt invitati duminica, 10 iulie, sa fie alaturi de Junii Curcani la jocul stramosesc de la Crucea Musicoiului. Ca in fiecare an, in ziua de Sf. Petru si Pavel sau la cateva zile dupa, junii scot fetele la joc.

Brasovenii au fost invitati duminica, 10 iulie, sa fie alaturi de Junii Curcani la jocul stramosesc de la Crucea Musicoiului. Ca in fiecare an, in ziua de Sf. Petru si Pavel sau la cateva zile dupa, junii scot fetele la joc. Fiecare pereche este intampinata cu aplauze, dupa care junii si junitele ocolesc bradul, pentru ca fetele sa-si poata etala costumul traditional.
Jocul stramosesc de la Crucea Musicoiului este organizat de Junii Curcani pentru tinerii de „pe Coasta” – zona cuprinsa intre strazile Curcanilor- Prundului-Saftu, pana la interesectia cu Pajistei. juni crucea dreptatii1
Evenimentul de duminica a avut ca start Piata Unirii cu hora junilor si va continua sus la troita, unde va avea loc partea spectaculoasa. Spre ora 14 junii au mers dupa fete pentru traditionala intrare la joc, unde au fost prezentate toate jocurile stramosesti pe care copiii si tinerii din Scheii Brasovului trebuie sa le cunoasca: hora junilor, sarba, breaza, brasoveanca, ardeleana si braul.
Pe dealul Gorita, pe platoul de langa Crucea Musicoiului, brasovenii si turistii au fost martori la Jocul stramosesc. Conform obiceiului nu a lipsit hora cu aruncarea buzduganului.
Va reamintim ca aceasta Cruce a Musicoiului este una dintre cele mai vechi cruci din Schei, care dateaza din 1761.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.