Județul Brașov este groapa neconformă de gunoi a României! Motiv de infringement!

Județul Brașov este groapa neconformă de gunoi a României! Motiv de infringement!

Cele mai multe gropi de gunoi pentru care România riscă procedura de infringement se află la Braşov! Din 12 depozite neconforme de deşeuri la nivel naţional, 5 sunt în judeţul nostru. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente, primăriile pe raza cărora mai există haldele improprii riscă amenzi de milioane de euro. Probleme sunt la Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele, Victoria şi în curând şi la Rupea

Cele mai multe gropi de gunoi pentru care România riscă procedura de infringement se află la Braşov! Din 12 depozite neconforme de deşeuri la nivel naţional, 5 sunt în judeţul nostru. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente, primăriile pe raza cărora mai există haldele improprii riscă amenzi de milioane de euro. Probleme sunt la Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele, Victoria şi în curând şi la Rupea, unde expiră termenul până la care trebuia închisă groapa de gunoi.
Subiectul managmentul deşeurilor a fost tema dezbătută la întâlnirea pe care primarii din judeţ au avut-o vineri, la iniţiativa Consiliului Judeţean, cu oficialii de mediu de la nivel central. Potrivit oficialilor guvernamentali, nu peste mult timp România ar putea fi sancţionată cu o amendă de 1,81 milioane de euro, plus penalităţi de ordinul a zeci de mii de euro pe zi, ca urmare a nerespectării angajamentelor în domeniul gestionării deşeurilor, iar acestea vor fi suportate direct de primăriile aflate în culpă. Problema închiderii celor cinci gropi neconforme se poate rezolva fie pe cont propriu dacă primăriile ar dispune de bani fie în mod unitar cu ajutorul Consiliului Judeţean, prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu.RAMPA GUNOI
Potrivit lui Adrian Gabor, vicepreşedinte Consiliul Judeţean, s-a convenit ca primarii să întocmească studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic și să predea gropile Consiliului Judeţean, singurul eligibil să prindă în strategia de management a deşeurilor închiderea celor 5 sau 6 depozite.
Practic, primăriile ar trebui să realizeze din fonduri proprii doar proiectarea investiţiei adică studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, după care să predea la Consiliul Judeţean amplasamentele gropilor.
Ulterior, autoritatea judeţeană ar realiza din bugetul propriu procedura de închidere a acestora, urmând să-şi recupereze banii accesând fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Condiţia care trebuie însă îndeplinită este ca primăriile respective să fie membre în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu.
Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor s-ar putea finaliza în martie iar apoi CJ Braşov va trece la elaborarea Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi la implementarea unui Sistem unitar şi integrat de gestionare a deşeurilor. Ulterior autoritatea judeţeană, prin intermediul ISO Mediu, va depune un proiect pentru accesarea fondurilor europene care să facă posibilă implementarea sistemului.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.