Invenție în premieră mondială la Brașov: motorul în doi timpi, creat prin...

Invenție în premieră mondială la Brașov: motorul în doi timpi, creat prin printare 3 D; tehnologia poate revoluționa chiar și medicina

0 447

Valentin Stamate, cercetător la Universitatea Transilvania din Braşov a inventat primul motor termic în doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D, din pulberi metalice. În cadrul unei conferințe de presă, a fost prezentat prototipul, care este primul de acest gen din lume, realizat cu această tehnologie. Cercetarea şi realizarea motorului au durat doi ani.
Explicația acestei performanțe este metoda aditivă, de fabricare a produsului strat-cu-strat utilizată de imprimanta 3D.
Deși aproape incredibil, prin printare 3D se pot realiza mecanisme pe deplin funcționale, dintr-un singur proces tehnologic, fără a mai fi necesare alte procedee de asamblare post-producție.
Mecanisme, cum ar fi rulmenți cu bile, lanțuri, chiar și cutii de viteze întregi sau motoare, pot fi imprimate prin aceasta metodă.
Tehnologiile tradiționale implică crearea de matrițe, urmate de etape costisitoare de turnare, finisare și asamblare.
Procedura de printare 3D salvează bani și timp prețios, pentru că, în cazul acestui procedeu de fabricație, nu există nicio diferență între un produs finit simplu și un produs care, prin tehnologiile clasice, ar necesita procedee complicate de asamblare.
Prin aplicarea tehnologiei de printare 3D, se va putea trece apoi la producţia de serie a produsului.
Această tehnologie a fost implementată cu succes de cercetătorul brașovean, pentru prima dată în cazul unei asamblări complexe, prin punerea la punct a unui motor în doi timpi, care a presupus crearea blocului motor, carburatorului, chiulasei, bielei, toate realizate la imprimante 3D, tip SLM și SLS.
De remarcat că tehnologia de printare 3D este cunoscută în lume și a început să fie utilizată în cele mai diverse domenii de activitate, găsindu-și aplicații chiar și în medicină, unde se pot crea chiar organe umane.
Dorin Dușa

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.