Învățământul dual va fi coordonat de o Autoritate Națională – un proiect...

Învățământul dual va fi coordonat de o Autoritate Națională – un proiect început la Brașov în anul 2012

0 205

Pentru că angajatorii se plâng tot mai mult că nu găsesc personal calificat, statul înființează în sfârșit o structură care să se ocupe exclusiv de sistemul dual de învățământ

Pentru că angajatorii se plâng tot mai mult că nu găsesc personal calificat, statul înființează în sfârșit o structură care să se ocupe exclusiv de sistemul dual de învățământ. Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în sistem Dual va avea 8 birouri teritoriale corespunzătoare celor 8 zone de dezvoltare ale României.
Autoritatea va asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, susține initiatorul proiectului, Stelian Fedorca, președinte ALDE Brașov. Beneficiile sunt în primul rând pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, care își doresc să devină muncitori calificați. De asemenea, prin înființarea acestei Autorități se oferă un sprijin important agenţilor economici, care sunt în căutare de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea acestei forţe de muncă în companiile pe care le deţin.
Autoritatea va avea printre atribuții introducerea de calificări noi, consilierea familiilor, a unităţilor de învăţământ şi a angajatorilor în scopul creşterii participării elevilor la această formare profesională.
Totodată se va ocupa de elaborarea de metodologii şi a unui sistem de acreditare a furnizorilor publici şi privaţi de formare profesională iniţială în sistem dual. În total vor fi opt centre regionale, care vor fi deschise treptat.

Învățământul în sistem dual asigură pregătirea teoretică simultan cu pregătirea practică. El se face într-un parteneriat între școală și operatorii economici, în așa fel încât după realizarea practicii, cei care termină învățământul dual, sunt angajați la firmele unde și-au facut deja și practica în producție.
Proiectul inființării Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în sistem Dual este o continuare a proiectului de implementare a învățământului dual început în 2012 la Brașov prin Școala Profesională Germană Krondstadt.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.