Festivalul de Gândire Urbanistică o reușită! Soluţii arhitectonice pentru Şchei şi Cetăţuie

Festivalul de Gândire Urbanistică o reușită! Soluţii arhitectonice pentru Şchei şi Cetăţuie

0 201

Cetăţuia este puţin cunoscută nu doar de către turişti, ci chiar şi de braşoveni. Şcheiul este izolat de restul oraşului şi are o reală problemă în asigurarea unor servicii

Cetăţuia este puţin cunoscută nu doar de către turişti, ci chiar şi de braşoveni. Şcheiul este izolat de restul oraşului şi are o reală problemă în asigurarea unor servicii. În zona centrală, chiar aglomeraţia turistică şi nevalorificarea comorilor din spatele zidurilor sunt puncte slabe pentru o mai bună promovare. Sunt câteva din concluziile a trei echipe de studenţi şi experţi urbanişti internaţionali, în cadrul unei şcoli de vară de urbanism intitulată Festivalul de Gândire Urbanistică.
Şcoala de vară – pentru prima dată în România, a avut loc în cea de-a doua parte a lunii august şi a reunit studenţi români şi străini, precum şi experţi de talie internaţională, în urbanism, din ţări precum SUA, Olanda, Italia. Tema a fost planificarea spaţială inteligentă pentru patrimoniul cultural. Echipele au analizat cartierul Şchei, zona istorică şi Cetăţuia, în corelaţie cu oraşul istoric şi au propus soluţii pentru o mai bună promovare şi conectare cu oraşul.
Cetăţuia a fost considerată prea puţin pusă în valoare, cu acces greoi şi nesemnalizat corespunzător. Echipa care a analizat-o crede că ar trebuie să devină laborator pentru diverse activităţi în care să fie implicată şi comunitatea locală.
Soluţia ar fi ca în zona centrală să fie deschise şi puse în valoare grădinile private şi zonele verzi, din spatele zidurilor. O mare problemă în zona istorică este şi traficul, care ar impune un transport ecologic, cu autobuze electrice.
Patrimoniul cultural din Şchei pierde turistic din cauza izolării de oraş, iar asigurarea anumitor servicii este deficitară. Ar mai fi nevoie de spaţii publice şi soluţii pentru accesul pe străzile înguste.
Organizatorii spun că acesta este primul pas către o viziune unitară pentru un oraş precum Braşovul, în domeniul urbanistic.
Parte din aceste propuneri şi soluţii ar putea fi preluate şi de municipalitate. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.