DSS monitorizeaza copiii cu parinti plecati la munca peste hotare

DSS monitorizeaza copiii cu parinti plecati la munca peste hotare

0 951

70 de copii cu parinti plecati in strainatate din Brasov sunt monitorizati de autoritatile pentu protectie sociala. Specialistii ii consiliaza lunar pe bunicii in grija carora sunt lasati adolescentii, aflati la varsta cand sunt cel mai greu de ingrijit

70 de copii cu parinti plecati in strainatate din Brasov sunt monitorizati de autoritatile pentu protectie sociala. Specialistii ii consiliaza lunar pe bunicii in grija carora sunt lasati adolescentii, aflati la varsta cand sunt cel mai greu de ingrijit. In perioada urmatoare specialistii din serviciul public de protectie sociala i-ar putea monitoriza si pe micutii care au urmat cursurile unei scoli din strainatate dar, din diverse motive, s-au intors si au fost reintegrati in scoala romaneasca.

Numarul exact al copiilor care raman in grija bunicilor sau a unei rude apropiate nu se cunoaste. De multe ori parintii aleg sa plece sa munceasca in strainatate fara forme legale sau pur si simplu nu declara in fata autoritatilor ca pleaca iar la frontiera nu sunt verificate aceste aspecte.

Cei care totusi anunta autoritatile intra in atentia specialistilor in protectie sociala iar bunicii care raman acasa cu copiii sunt ajutati sa faca fata situatiei, spune Gabriela Banciu – sef Serviciu Protectia Sociala a copilului si familiei, DSS Brasov.

In ultimii ani, criza locurilor de munca din tari precum Spania sau Italia a generat repercusiuni si in tara. Romanii au intrat acolo in somaj si, chiar daca aveau copii integrati in comunitate si scoala, au hotarat sa se intoarca in tara. copii singuri
Copiii sunt cei mai afectati in aceste situatii si au nevoie de ajutor pentru a se reintegra. In atentia serviciului de protectie sociala de la Brasov sunt deocamdata 3 astfel de cazuri :

Cel mai probabil si aceasta categorie de micuti va intra in monitorizarea periodica a autoritatilor. Recent, Guvernul a aprobat o hotarare prin care stabileste reguli stricte si proceduri precise de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copiilor.
Potrivit actului normativ, serviciul public de asistenta sociala va solicita in ultimul trimestru al fiecarui an unitatilor scolare aflate pe raza lor administrativ-teritoriala, informatii cu privire la copiii cu parinti plecati in strainatate dar si despre cei reveniti in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.