Cu 6.000 de şomeri, Braşovul este invadat de muncitori asiatici

Cu 6.000 de şomeri, Braşovul este invadat de muncitori asiatici

0 227

Firmele se plâng că nu-și găsesc personal calificat nici măcar pentru muncile considerate ușoare. În același timp șomerii trec lunar să-și vizeze carnetele de șomaj

Brașovul are aproape 6000 de șomeri însă angajatorii aduc oameni la muncă din Asia! Firmele se plâng că nu-și găsesc personal calificat nici măcar pentru muncile considerate ușoare. În același timp șomerii trec lunar să-și vizeze carnetele de șomaj. Majoritatea au doar 4 clase, stau la țară, nu sunt dispuși să facă navetă și preferă să trăiască din ajutorul social și alocațiile copiilor. În paralel, ne invadează muncitorii asiatici, tot mai prezenți pe piața brașoveană mai ales în construcții.
Aproape 3000 din cei 5800 de șomeri brașoveni sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani, adică oameni în puterea vârstei, majoritatea fără a fi absolvit măcar 8 clase. Cu domiciliul la zeci de kilomeri de orașe, sunt foarte greu de plasat pe piața muncii, spune Liliana Dragomir, director executiv AJOFM Braşov.

Realitatea că pe români nu-i mai interesează munca, dacă statul le dă bani să stea acasă a fost dezvăluit deja de mai mulţi angajator participanți la ultima bursă a locurilor de muncă organizată în urmă cu o lună de AJOFM. Managerul Andreas Dimitros se plângea atunci că şomerii nu sunt interesaţi de muncă, că românul este învăţat mai degrabă cu nemunca, decât cu munca, atâta timp cât primeşte de la stat nişte bani şi atâta timp cât statul îi oferă nişte bani să stea degeaba.

La dezinteresul unora față de muncă se adaugă exodul masiv în afara țării al celor care știu o meserie. Așa că angajatorii au fost nevoiți să găsească soluții. Mai întâi firmele au căutat angajați în alte regiuni ale țării iar mai apoi și peste hotare.
Așa au ajuns Brașov au ajuns angajați tocmai din Asia, care nu activeazî doar în construcții ci și domeniul HO RE CA sau în producție.

Potrivit lui Cosmin Roșia Micu, director general CCI Brașov, muncitorii care primesc permis de muncă în România trebuie să fie plătiți cu 4400-4500 de lei brut, ceea ce este destul de costisitor pentru angajatori; doar cei nevoiți de conjunctură și de faptul că nu-și găsesc oameni apelează la această variantă.
După Cehia, România este pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, în rândul ţărilor cu cea mai mare cerere de muncitori din afara spaţiului Uniunii Europene. În prezent sunt peste 17 mii de străini angajaţi la noi în ţară.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.