Comercianţii de ghebe din pieţe nu se sinchisesc de amenzi

Comercianţii de ghebe din pieţe nu se sinchisesc de amenzi

0 457

Comercianţii ambulanţi din pieţe îi ademenesc pe clienţi cu ciuperci culese din pădure. În ciuda amenzilor aplicate de poliţiştii locali, vânzătorii de ciuperci revin să-şi vândă nestingheriţi marfa. Braşovenii apreciază gustul ghebelor, dar mulţi se tem să nu se îmbolnăvească

Comercianţii ambulanţi din pieţe îi ademenesc pe clienţi cu ciuperci culese din pădure. În ciuda amenzilor aplicate de poliţiştii locali, vânzătorii de ciuperci revin să-şi vândă nestingheriţi marfa. Braşovenii apreciază gustul ghebelor, dar mulţi se tem să nu se îmbolnăvească.
În ultimele zile, poliţiştii locali de la Intervenţii au oprit de la vânzare aproape 200 de kilograme de ciuperci care nu au fost verificate fitosanitar. Marfa a fost confiscată, iar vânzătorii de ocazie au fost amendaţi cu 2.000 de lei pentru comerț ilegal pe domeniul public.
Vânzătorii reapar insă imediat cum pleacă poliţiştii. 7 lei pe kilogram la prima strigare însă dacă ştii să negociezi poţi lua un kilogram de bureţi cu 5 lei kilogramul. Singurul lucru care le deranjează pe vânzătoare este camera de filmat.
Negustoresele pretind că sunt cunoscătoare iar ghebele lor sunt de buturugă, stejar şi fag, comestibile, ba chiar foarte gustoase. De vină pentru îmbolnăviri ar fi cei care le culeg singuri din pădure si nu le cunosc.
Unii braşoveni se lasă ademeniţi de oferte şi spun că gustul ghebelor e special. Alţii înghit în sec atunci când văd buchetele de ghebe din plasele puse pe asfalt. Nu pentru că nu şi le-ar permite ci fiindcă se tem să nu se îmbolnăvească.
Specialiştii spun că toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata şi de modul termic de preparare.
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci variază în functie de toxina conţinuta şi de durata perioadei de incubaţie si se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburari nervoase, salivaţie abundenta, lacrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scaderea pulsului sau transpiraţii.
In cazul intoxicaţiilor cu perioada de incubaţie lunga, atunci când simptomele apar dupa circa 12 ore de la consumul ciupercilor, se poate instala coma şi apoi decesul. In cazul apariţiei simptomelor de intoxicatie, bolnavii trebuie să se prezinte de urgenţă la spital.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.