Catalog de vesminte liturgice din patrimoniul Bisericii Negre

Catalog de vesminte liturgice din patrimoniul Bisericii Negre

0 1461

Biserica Neagra isi lanseaza astazi Catalogul fondului de vesminte liturgice din propriul patrimoniu. Descrierea minutioasa a celor 20 de obiecte medievale de mare valoare este rodul a sase studii realizate timp de cinci, impreuna cu o fundatie elvetiana.

Biserica Neagra isi lanseaza astazi Catalogul fondului de vesminte liturgice din propriul patrimoniu. Descrierea minutioasa a celor 20 de obiecte medievale de mare valoare este rodul a sase studii realizate timp de cinci, impreuna cu o fundatie elvetiana. Evenimentul va avea loc la Reduta, de la ora 18.00, unde vor fi dezvaluite detalii despre posibilitatea restaurarii si expunerii pieselor intr-un muzeu propriu al Bisericii Negre.

Parohia Brasov a Bisericii Evanghelice lanseaza astazi, de la ora 18.00, la Centrul Cultural „Reduta”, un catalog al fondului de vesminte a Bisericii Negre. Proiectul de cercetare a durat cinci ani si a fost realizat de parohie in parteneriat cu una dintre cele mai apreciate institutii pentru cercetarea si restaurarea textilelor istorice din lume, Fundatia Abegg din Elvetia. Colectia numara 20 de vesminte liturgice si este una din cele mai valoroase cinci serii de obiecte de origine medievala din Europa.

Analizele din catalog sunt foarte amanuntite si explica cum au fost realizate broderiile artistice in fire de aur si matase, croiul si structurile textile, dar si de cine au fost purtate, timp de cinci secole.

Obiectele textile dateaza din secolele XIV-XVI si au fost reparate, modificate si adaptate stilului evanghelic.biserica neagra

Restaurarea vesmintelor este costisitoare deoarece presupune plata muncii specializate a unui restaurator textil bine pregatit, pe o perioada de mai multe luni sau mai multi ani. In cativa ani, reprezentantii Bisericii Negre spera ca aceste obiecte de mare valoare sa poata fi expuse in propriul muzeu al Bisericii.

Catalogul cuprinde sase studii despre istoria Bisericii Negre si a colectiei de vesminte, precum si un detaliat catalog specializat, care trateaza istoria individuala si incadrarea stilistica a fiecarui obiect in parte. Prelegerea festiva intitulata „Brasov.

Comunitate patrimoniala” apartine renumitului profesor de Istoria artei din Budapesta, Ernő Marosi, .Cadrul muzical al serii va fi asigurat de ansamblul Quartetto Brassovia.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.