ANRE a aprobat metodologia care obligă producătorii de gaze să vândă...

ANRE a aprobat metodologia care obligă producătorii de gaze să vândă la prețuri plafonate prin OUG 114/2018

0 156

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri metodologia prin care obligă producători ca Romgaz și OMV Petrom să vândă gaze către furnizori la prețul de maxim 68 lei/MWh, timp de trei ani.
Practic, ANRE vine cu legislația secundară pentru punerea în aplicare a controversatei OUG 114/2018.
Cei mai avantajați de această prevedere sunt cetățenii.
Potrivit metodologiei, producătorii au obligația să le vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici din producția internă și/sau din depozitele de înmagazinare.

Aceste obligații impuse de autorități vor avea și efecte negative. În primul rând, bugetul de stat va pierde peste 2,2 miliarde de lei, dar va fi protejat consumatorul casnic.

Consumatorii industriali români vor beneficia de prețuri interne ale gazului stabilite în mod arbitrar la o valoare plafonată, ceea ce va duce la acuzații din partea comunității europene privind primirea unui ajutor de stat. Aceasta în condițiile în care producătorii vor fi obligați să vândă gaze, timp de trei ani, la preț plafonat, inclusiv consumatorilor industriali.

Piata gazelor naturale

Aplicbilitatea OUG 114/2018 va acoperi perioada aprilie 2019 – martie 2022.

Sunt analiști care spun că obligația de a vinde gaze naturale la un preț reglementat va face concurența în producția de gaze naturale să scadă, întrucât producătorii independenți mici nu își vor putea finanța operațiunile la un preț plafonat.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active, prin eforturile companiilor din sector, asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.