Acuze de experimente psihiatrice abuzive la Centrul de copii Bradet

Acuze de experimente psihiatrice abuzive la Centrul de copii Bradet

0 585

La Centrul de plasament Dacia din comuna Jibert, aproape jumatate dintre copii se afla sub tratament psihiatric. Situatia a trezit interesul gsp.ro, care a publicat un material potrivit caruia copiii s-au revoltat impotriva tratamentului care li se administreaza si din pricina caruia, afirma ei, sunt somnolenti si lipsiti de vlaga

La Centrul de plasament Dacia din comuna Jibert, aproape jumatate dintre copii se afla sub tratament psihiatric. Situatia a trezit interesul gsp.ro, care a publicat un material potrivit caruia copiii s-au revoltat impotriva tratamentului care li se administreaza si din pricina caruia, afirma ei, sunt somnolenti si lipsiti de vlaga.
Dupa ce jurnalistii de la gsp.ro au extins ancheta la nivel national, statul roman a comunicat ca, din cei 19.333 de minori care traiesc in centrele de plasament, 5.485 (circa 30%) sunt sub tratament cu pastile psihiatrice. De cele mai multe ori e vorba de narcoleptice, menite sa ii linisteasca.
Si la nivelul centrelor de plasament din subordinea DGASPC Brasov, 177 din cei 533 de copii se afla sub tratament psihiatric. Gheorghe Durna, director DGASPC Brasov spune ca institutia pe care o conduce nu are angajati medici psihiatri si apeleaza la specialisti externi pentru a face evaluarea sau reevaluarea copiilor pe care ii are in ingrijire. Acestia sunt si cei care le prescriu copiilor tratamentele care li se administreaza copil agitatin centre si care ar fi, potrivit lui Gheorghe Durna, niste calmante menite sa-i tempereze pe pacientii mai recalcitranti.
Dr. Marceal Albean, directorul Spitalului de Pediatrie Brasov, unde sunt prezentati frecvent pentru evaluare copiii institutionalizati din judet, spune ca procedura nu are nimic iesit din comun iar medicatia psihiatrica pentru tulburari de comportament este prescrisa cu frecvente de catre cei 5 specialisti din spital si ambulator:
Directorul DGASPC Brasov considera ca scandalul izbucnit recent este alimentat abuziv de presa si ca specialistul institiei, trimis in inspectie, nu a constatat niciuna dintre manifestarile relatate in presa. Intre timp, Politia s-a autosesizat si a descins la Centrul de plasament din Dacia pentru a constata daca sunt respectate drepturile copilului si daca medicatia administrata se justifica. Oamenii legii au ridicat mai multe inscrisuri.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.