2000 de locuri de muncă, 500 de vizitatori, doar 4 angajaţi pe...

2000 de locuri de muncă, 500 de vizitatori, doar 4 angajaţi pe loc

0 241

Este bilanţul Bursei Locurilor de Muncă pentru absolvenţi organizată de AJOFM la Casa Armatei. Pe români nu-i mai interesează munca, dacă statul le dă bani să stea acasă, este verdictul dur al unui angajator

Este bilanţul Bursei Locurilor de Muncă pentru absolvenţi organizată de AJOFM la Casa Armatei. Pe români nu-i mai interesează munca, dacă statul le dă bani să stea acasă, este verdictul dur al unui angajator.
97 de angajatori au venit cu peste 2100 de locuri de muncă, dintre care 145 pentru cei care au terminat o facultate.
Angajatorii au înţeles o lecţie esenţială în contextul crizei forţei de muncă. „Un slogan pe care astăzi şi l-au însuşit angajatorii este: Ai grijă de angajaţii tăi, căci sunt mai greu de găsit decât clienţii!”, a rezumat Silviu Costea, preşedintele CCI Braşov.
În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistraţi mii de şomeri. Pe cei puţini care au venit la Bursă, firmele a trebuit să-i convingă să devină angajaţii lor. „Pe domeniul de proiectare nu am găsit, doar 2 CV-uri am putut să strângem, practic acest târg este orientat către muncitori necalificaţi, cu preponderenţă, noi nu am avut succes” s-a plâns Silvana Chiţu, reprezentanta unei firme venite să recruteze absolvenţi.
„Sunt foarte mulţi candidaţi care nu sunt interesaţi, care vin aici pentru a obţine viza pentru şomaj, şi care ne refuză”, declară cu un gust amar Janina Istratie, reprezentanta unei alte companii venite la bursă.
Tinerii se plâng că joburile sunt foarte tehnice şi caută un mediu de lucru plăcut şi beneficii.

Cea mai radicală descriere a situaţiei de pe piaţa muncii din Braşov a avut-o angajatorul Andreas Dimitros. „Candidaţii nu sunt interesaţi de muncă, nici măcar nu opresc să le spunem de ce avem nevoie sau care sunt joburile libere, românul este învăţat mai degrabă cu nemunca, decât cu munca, atâta timp cât primeşte de la stat nişte bani şi atâta timp cât statul le oferă nişte bani de stat degeaba, nu-i mai interesează munca”.

Bursa locurilor de muncă a fost organizată special pentru absolvenţi, din care au venit doar 58. Dintre aceştia, 38 au fost selectaţi pentru interviuri ulterioare şi doar patru tineri au fost angajaţi pe loc.
Cu toate acestea, Liliana Dragomir, director AJOFM Braşov, continuă să creadă că Bursa este totuşi necesară, pentru că – nu-i aşa – „aici se întâlneşte cererea cu oferta”.
În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistraţi aproximativ 6.000 de şomeri, dintre care peste 800 primesc ajutor de şomaj.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.