15 milioane de lei într-un an pentru Flash Lighting SRL de la...

15 milioane de lei într-un an pentru Flash Lighting SRL de la Primăria ,,manageriată” de Scripcaru

2 629

Săptămâna trecută Primăria Braşov a semnat – din nou!? – cu S.C. Flash Lighting Services S.A., contractul cu nr. 226/30.07.2018, în valoare de 6.825.191,05 de lei, fără TVA, finanţat de la bugetul local. 
Firma SC Flash Lighting este una din firmele favorizate de primarul Scriparu.
Ca să înțelegem, firma are contract cu primăria începând din 2005. Suntem în 2019. An de an, din 2005, firma a beneficiat de milioane de lei la Brașov din contracte realizate fără licitație.
În vara anului trecut firma Flash Lighingt a încasat 8,2 milioane de lei.
Noul contract se referă la lucrările de extindere a iluminatului public pe DN 13, tronsonul cuprins între pasajul Fartec şi intersecţia cu ocolitoarea municipiului și presupune introducerea a 2,4 km de reţea, amplasarea, pe axul drumului a 66 de stâlpi, cu două braţe, şi a 122 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED.
Proiectul face parte programul de investiţii pentru modernizarea sau extinderea reţelei de iluminat pe mai multe străzi din Braşov. 
Să vedem ce spun autoritățile dar  și ce ( ne ) spune istoricul relațiilor patronului de la SC Primăria Brașov SA, George Scripcaru șipatronul cercetat penal de la  firma SC Flash Lighiting.

Scripcaru laudă activitatea Flash
În fața presei primarul George Scripcaru a spus că ,,Joi au început lucrările de extindere a iluminatului public pe DN 13, de la pasaj, până la ocolitoare. Este una dintre cele mai importante lucrări din acest pachet de investiţii, DN 13 fiind singura ieşire din oraş fără sistem de iluminat public. Stâlpii vor fi amplasaţi în scuarul de pe mijlocul străzii, fiecare va avea două braţe, pentru fiecare sens de mers şi, binenţeles, corpurile de iluminat sunt cu tehnologie LED. Mai rămâne sectorul din DN 13, de la ocolitoare până la limita administrativă.
Acest tronson l-am prins într-un alt pachet de lucrări, la care avem deja studiu de fezabilitate, iar acum pregătim documentaţia în vederea licitaţiei de lucrări. Din programul de investiţii pe care deja îl derulăm cu Flash-ul, s-au finalizat lucrările de modernizare şi extindere pe următoarele străzi: Brazilor, Stejarului, Lacurilor, Bârsei, Iazului şi Calea Bucureşti, partea din dreptul Selgrosului, unde nu aveam iluminat“,


Ce spun autorităile ca se realizează sau se va realiza
Lucrările de modernizare pe str. Bârsei au presupus amplasarea a 81 de stâlpi cu 81 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, pe str. Iazului au fost amplasaţi 12 stâlpi, 12 corpuri de iluminat cu tehnologie LED şi 370 m de reţea, iar pe Calea Bucureşti, tronsonul cuprins între Selgros şi Metro, pe partea dreapta, în direcţia de mers spre Bucureşti, au fost introduşi 0,53 km de reţea, au fost amplasaţi 11 stâlpi şi 11 corpuri de iluminat cu surse LED. 
Până la sfârşitul anului vor trebui finalizate lucrările şi la sistemele de iluminat pentru celelalte 7 străzi prevăzute în acest contract: Str.Oltului, Str. Someşului, Str. Brânduşelor, Str. Ioan Slavici, Str. I. L. Caragiale, B-dul Victoriei, Aleea Tiberiu Brediceanu. 

În acest an va continua programul nostru de îmbunătăţire a iluminatului la trecerile de pietoni, astfel trecerile de pietoni de pe str. 13 Decembrie (5 treceri de pietoni), str. N. Iorga (3 treceri de pietoni), Calea Bucureşti (zona bd. Saturn- str. Zizinului) 2 treceri de pietoni, bd. Saturn (5 treceri de pietoni), str. Hărmanului (3 treceri de pietoni), Calea Făgăraşului (3 treceri de pietoni), str. Lungă (4 treceri de pietoni). 
În anul 2018 s-au executat lucrări de montare stâlpi pentru iluminatul suplimentar al trecerilor de pietoni pe următoarele străzi: bd. Vlahuţă – 2 treceri de pietoni, bd. Gării – 4 treceri de pietoni, str. A. Vlaicu – 3 treceri de pietoni, bd. Victoriei – o trecere de pietoni, str. Zizinului – 3 treceri de pietoni, b-dul Griviţei – 3 treceri de pietoni, Calea Feldioarei – 3 treceri de pietoni, Piaţa Sfatului BNR – o trecere de pietoni, bd. Muncii – 2 treceri de pietoni, str. Carpaţilor – 4 treceri de pietoni, str. G. Doja – o trecere de pietoni, str. D. Anghel – o trecere de pietoni, Calea Bucureşti, zona pasaj rutier- bd. Saturn, – 5 treceri de pietoni, Str. Lungă – o trecere de pietoni, str. M. Viteazu – o trecere de pietoni 

Flash Laithing -abonați la banii publici din 2005
În iunie 2012 Institutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat pe site-ul său contractele de concesiune a principalelor servicii publice municipale, obținute de la autoritățile publice locale în baza legii privind liberul acces la informații de interes public.
La monentul respectiv se menționa, printre altele, că iluminatul public a fost concesionat de către Primăria Brașov firmei Flash Lighting Services în 2005, pe o perioadă de 10 ani. Contractul puate fi prelungit cu încă 5 ani din 2014 către Flash Lighting Services, până în 2019. Fapt care s-a întâmplat, metoda concesionii dovedindu-se fi unul din pilonii economici ai politicilor lui Scripcaru, prin evitarea licitațiile – dar și motiv întemeiat de dosare ale DNA.

Anul trecut firma Flash beneficiat de un alt contract de 8,2 milioane
Chiar la sfârșitul lunii iulie 2018 firma amintită s-a înscris de una singură și a și câștigat  8,12 milioane de lei cu TVA pentru …. modernizarea iluminatului public din Braşov.
Anunţul de atribuire a fost postat pe platforma electronică de achiziţii publice.
Lucrăriile trebuiau să îceapă cu instalarea sistemului de iluminat public pe DN 13, tronsonul cuprins între Pasajul Fartec şi ocolitoare, singura ieşire la acel moment din oraş fără sistem de iluminat public. La aceasta se adaugă şi extinderea reţelei pe DN 73, între intersecţia cu str. Bucegi şi limita intravilanului municipiului Braşov, şi pe Calea Bucureşti, între magazinele Selgros şi Metro, pe partea stângă, în direcţia de mers spre Bucureşti.

De asemenea, urmau să se înlocuiască reţelele şi să se pună lampadare cu LED şi pe străzile Oltului, Someşului, Lacurilor, Iazului, Brânduşelor, Bârsei, Ioan Slavici, I.L. Caragiale, Aleea Tiberiu Brediceanu, Brazilor şi Stejarului.
Tot prin acel proiect urma să se realizeze şi iluminatul arhitectural al zidurilor şi turnurilor cetăţii de sub Tâmpa, dar şi un nou sistem de iluminat pe strada Sforii.
Durata proiectării şi executie a lucrărilor de execuţie era estimată de 18 luni. Banii s-au dat. Cum optisprezece luni se împlinesc la finalul anului suntem curioși care este stadiul realizărilor lucrărilor? Sau cele două contracte se suprapun pentru că firma amintită să încasesze de două ori banii pentru unele lucrări comune lucrare prinse în ambele contracte?

Vom reveni curând cu noi informații mai ales că…
Bogdan Gabriel Sandu este, potrivit publicației Jurnalul Național, acționar al grupului de firme Flash, din care face parte și SC Flash Lighting Services SA.  
Bun prieten și cu Scripcaru – așa cum personal am scris încă din 2010 – Gabriel Sandu a avut relații bune și cu Radu Mazăre. Banii nu au ideologie politică. Motiv pentru care Sandu a fost trimis în judecată în anul 2008, alături de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre și alături de fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, dar și de mai mulți membri ai Comisiei de Aplicare a Legii 10, pentru modul în care a achiziționat, în numele unei societăţi, drepturile litigioase aferente a peste 5 hectare de teren în Parcul Tăbăcărie.

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. […] Scripcaru pentru fratele Butuza.* Pentru fima de casă ce se ocupă de electricitate s-au oferit ,,15 milioane de lei într-un an pentru Flash Lighting SRL de la Primăria ,,manageriată” de Scripc…”, * Pentru că se vrea privatizarea RATBv s-au oferit  peste 755 de milioane de lei – vedeţi […]

  2. […] Vedeţi şi articolul – 15 milioane de lei într-un an pentru Flash Lighting SRL de la Primăr…Anul trecut – tot la Braşov – firma Flash s-a înscris de una singură și a și câștigat 8,2 milioane de lei cu TVA pentru …. modernizarea iluminatului public din Braşov. Anunţul de atribuire a fost postat pe platforma electronică de achiziţii publice.Lucrăriile trebuiau să îceapă cu instalarea sistemului de iluminat public pe DN 13, tronsonul cuprins între Pasajul Fartec şi ocolitoare, singura ieşire la acel moment din oraş fără sistem de iluminat public. La aceasta se adaugă şi extinderea reţelei pe DN 73, între intersecţia cu str. Bucegi şi limita intravilanului municipiului Braşov, şi pe Calea Bucureşti, între magazinele Selgros şi Metro, pe partea stângă, în direcţia de mers spre Bucureşti. […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.