Zizinul gazduieste Targul International Forest

Zizinul gazduieste Targul International Forest

0 763

Primul targ forestier cu demonstratii practice din Romania se desfasoara in localitatea Zizin. Peste 60 de expozanti din 9 tari expun la cativa kilometri de Brasov o gama larga de utilaje folosite in intretinerea padurilor si valorificarea masei lemnoase ajunsa la exploatabilitate. Cei mai buni forestieri si-au demonstrat maiestria in concursul Fasonatorilor Mecanici

Primul targ forestier cu demonstratii practice din Romania se desfasoara in localitatea Zizin. Peste 60 de expozanti din 9 tari expun la cativa kilometri de Brasov o gama larga de utilaje folosite in intretinerea padurilor si valorificarea masei lemnoase ajunsa la exploatabilitate. Cei mai buni forestieri si-au demonstrat maiestria in concursul Fasonatorilor Mecanici, la prima editie a Targului Internatioanal Forest Romania.

Daca astazi, in padurile Romaniei tractorul forestier este „rege”, producatorii internationali de tehnologie performanta propun variante mult mai prietenoase cu mediul si care vor duce in timp la importante reduceri de costuri. Participantii la targul de la Zizin au putut vedea cu ochii lor cum functioneaza utilajele folosite atat in padure cat si in zonele de pasune.

Potrivit lui Nicolae Tucunel, presedinte ASFOR, exista o preocupare foarte accentuata in zonele Europei – Suedia, Finlanda, Germania, Austria, Elvetia sau Franta – de a pune in slujba padurii utilaje prietenoase cu mediul inainte de orice dar si utilaje care sa aiba performante tehnice, utilaje sigure in exploatare si in acelasi timp cu productivitate foarte buna.forestieri3

Evenimentul a fost un prilej pentru ca silvicultorii sa ceara autoritatilor sa puna cat mai repede in aplicare codul silvic, in siajul caruia forestieri asteapta toata legislatia subsecventa, care sa inlature sursa de coruptie din maniera in care a fost vanduta pana acum masa lemnoasa.

In acest sens, Presedintele Consiliului Concurentei vrea modificarea legislatiei in conditiile in care in prezent, sunt judete in tara unde la 80% din licitatii desfasurate in sucursalele Romsilva, se prezinta un singur participant.

Pe langa radarul padurilor Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor vrea sa urmareasca taierile ilegale din satelit, a anuntat la Zizin Dan Popescu, secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Pe parcursul evenimentului 19 concurenti s-au intrecut in concursul national al fasonatorilor mecanici.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.