Ursul agresor inca bantuie prin Racadau

Ursul agresor inca bantuie prin Racadau

0 780

Ursul care a atacat joi in cartierul Valea Cetatii nu a fost inca indepartat din zona. Brasovenii sunt sfatuiti sa evite plimbarile prin padure dupa ce animalul a sfasiat un barbat chiar langa gardul locuintei sale. Omul este internat in stare grava la Terapie Intensiva in timp ce autoritatile asteapta o derogare de la Ministerul Mediului pentru uciderea ursului. Specialistii spun ca in padurile Brasovului traiesc de trei mai multi ursi decat numarul normal

Ursul care a atacat joi in cartierul Valea Cetatii nu a fost inca indepartat din zona.
Brasovenii sunt sfatuiti sa evite plimbarile prin padure dupa ce animalul a sfasiat un barbat chiar langa gardul locuintei sale. Omul este internat in stare grava la Terapie Intensiva in timp ce autoritatile asteapta o derogare de la Ministerul Mediului pentru uciderea ursului. Specialistii spun ca in padurile Brasovului traiesc de trei mai multi ursi decat numarul normal.
Barbatul in varsta de 64 de ani atacat joi de urs se dusese sa ia pamant din padure, insotit de cainele sau. Atacul s-ar fi intamplat la aproximativ 500 de m de zona locuita iar drumul pe care se afla barbatul este unul de exploatare necirculat si nu un drum public sau traseu turistic. Zona este de desis forestier unde animalele salbatice cauta adapost si refugiu. Cel mai probabil ursul a fost deranjat si speriat de cainele barbatului si a atacat.
Prefectul Ciprian Bancila spune ca, dupa o analiza pertinenta, s-a ajuns la concluzia ca acest urs are un comportament deviant, este un pericol pentru comunitate si a cerut o derogare de la ministrul Mediului pentru recoltarea exemplarului.
Ursul care a provocat atacul se pare ca a fost parasit de ursoaica, apoi exclus din habitatele naturale si a fost obisnuit cu prezenta omului.
Exemplarul nu a ajuns insa niciodata, spun specialistii, in zona intravilana si s-a hranit cu fructele pomilor din zona dar si cu resturile menajere lasate de drumeti pe munte. Acum, specialistii monitorizeaza zona si fac goane oarbe – actiuni de impingere a ursilor in padure, cu cainbraconieri specializati si cu focuri de arma.
Si cercetatorii de la ICAS cred ca, in conditiile in care ursul a ajuns la sangele victimei, pune in pericol viata oamenilor din zona Brasovului.
Pana cand ursul va fi prins brasovenii sunt sfatuiti sa evite plimbarile in zonele unde este indicata prezenta ursului. Daca totusi se incumeta sa faca o drumetie pe munte, trebuie sa tina cont de mai multe lucruri.
Acesta a fost cel de-al treilea atac in ultimele sase saptamani provocate de ursi langa Brasov.
O explicatie ar putea fi si faptul ca numarul animalelor este foarte mare. Ramon Jurj, cercetator stiintific ICAS, managerul proiectului „Life for Bear”, spune ca in zona Brasovului capacitatea de suport a ursilor este depasita de trei ori – 60 de exemplare de urs, in conditiile in care optimul este de 20 de exemplare pe suprafata de 12000 de hectare gestionata de Regia Publica a Padurilor Kronstadt. Out 08.32 Kronstadt
Din 2004 pana in 2015, in zona Brasov – Valea Prahovei s-au inregistrat 50 de raniti si 6 decedati in urma atacurilor de urs.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.