Un milion de lei pentru fostul cinema Astra si imobilul Bancorex

Un milion de lei pentru fostul cinema Astra si imobilul Bancorex

0 470

Cladirea de pe strada Republicii in care a functionat Bancorex va intra anul acesta in reparatii. Imobilul este invelit inca din 2012 cu o prelata, menita sa proteje cladirea dar si mascheze aspectul peretilor. Cladirea a fost inchiriata in urma cu mai multa vreme unei firme care trebuia sa il renoveze. Contractul a fost insa reziliat, dupa ce chiriasul nu a inceput nici o lucrare

Cladirea de pe strada Republicii in care a functionat Bancorex va intra anul acesta in reparatii. Imobilul este invelit inca din 2012 cu o prelata, menita sa proteje cladirea dar si mascheze aspectul peretilor. Cladirea a fost inchiriata in urma cu mai multa vreme unei firme care trebuia sa il renoveze. Contractul a fost insa reziliat, dupa ce chiriasul nu a inceput nici o lucrare.
Potrivit unor studii realizate in urma cu mai multi ani, costurile restaurarii integrale a constructiei au fost estimate la 4,65 milioane de euro. Interventiile ar fi presupus consolidarea structurii de rezistenta, refacerea spatiilor interioare, a fatadelor in acord cu proiectul initial, reparatii capitale la acoperis, unde urmeaza sa fie reamenajata mansarda, precum si refacerea portretului Apolloniei Hirscher de pe fatada.bancorex
Cladirea este una dintre putinele construite in stilul ArtNouveau din oras si a fost de la inceput proiectata ca sediu al unei institutii financiare.
A fost construita in 1906 dupa planurile arhitectului Albert Scheller, iar imediat dupa darea in folosinta, cladirea a adapostit sediul Bancii Nationale Sasesti. Din 1929, pana la nationalizarea din 1948, aici a functionat sediul Casei Generale de Economii.
Dupa instaurarea regimului comunist, imobilul a trecut in patrimoniul statului si a fost utilizat mai intai drept sediu al Societatii Nationale de Electricitate, iar din 1950 a trecut in administrarea Ministerului Finantelor. Dupa Revolutia din 1989, imobilul a fost sediu al Bancorex pana cand aceasta a intrat in faliment. Ulterior, imobilul a fost preluat in proprietate si in administrare de catre municipalitate.
Lucrari similare se vor efectua si la imobilul in care a functionat Cinematograful Astra, situat pe strada Lunga, langa sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. In bugetul local pe anul in curs, pentru lucrarile la cele doua imobile, a fost prevazuta suma totala de un milion de lei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.