Sub patronajul Bisericii Reformate „Casa Speranţei” din Braşov, victimele violenţei domestice fac...

Sub patronajul Bisericii Reformate „Casa Speranţei” din Braşov, victimele violenţei domestice fac mărturisiri cumplite!

Au fost desconsiderate, minţite, lovite şi abuzat de partenerii lor. Le-a luat ani de zile să se desprindă de relaţiile toxice în care au trăit atâta vreme. Au reuşit, cu greu şi cu multă terapie să depăşească această etapă a vieţii lor iar acum au redescoperit frumuseţea vieţii şi pe însele insele

Au fost desconsiderate, minţite, lovite şi abuzat de partenerii lor. Le-a luat ani de zile să se desprindă de relaţiile toxice în care au trăit atâta vreme. Au reuşit, cu greu şi cu multă terapie să depăşească această etapă a vieţii lor iar acum au redescoperit frumuseţea vieţii şi pe însele insele. Au luat totul de la capăt şi trăiesc în armonie cu propriii copii fără ca nimeni să le mai tulbure existenţa. Poveştile lor de curaj au fost spuse la cea de-a 14-a ediţie a campaniei anuale pentru prevenirea violenţei domestice organizată de Biserica Reformată „Casa Speranţei” din Braşov.
Laura Stanciu este doar una din beneficiarele adăpostului din cadrul Bisericii Reformate „Casa Speranţei”. Cu doi copii de mână şi cu câteva haine într-o pungă a avut puterea, în urmă cu doi ani, să spună nu relaţiei pe care o avea cu soţul ei de 17 ani.
Suferise destul dar nu ştia încotro s-o apuce. Credea că centre de adăpost nu există decât în filme însă când i s-a întins o mână de ajutor a prins-o cu toată puterea.
Să spui în faţa tuturor ce probleme ai nu este la fel de uşor pentru toţi. Invitată a fost şi deputata Isabella Ambrus ea însăşi beneficiară a serviciilor de consiliere ale centrului.
Cu vocea tremurată, a mărturisit că vreme de doi ani a avut de-a face cu violenţe psihologice în principal abuz şi alcool, din partea soţului, fost subprefect al Braşovului pentru o scurtă vreme.
Crâmpeie din viaţa sa le-a dezvăluit celor prezenţi şi scriitoarea Ana Barton. Trauma ei cea mare a fost plecarea din casa bunicilor care o crescuseră până la vârsta de 7 ani când a fost dusă la şcoală la oraş. Frica de lipsa unui adăpost a urmărit-o toată viaţa. Ştie cât înseamnă un sfat specializat şi îi sfătuieşte pe toţi cei care au probleme, fie femei fie bărbaţi, să nu se abandoneze.
La centrul de zi şi la adăpostul de criză Ester au ajuns de-a lungul anilor zeci de femei. Aici primesc găzduire temporară şi sunt îndrumate şi consiliate de specialişti pentru a se repune pe picioare. Anual se întâlnesc pentru a-şi spune poveştile în speranţa că cele care nu au avut încă puterea să se rupă de aceste abuzuri să prindă curaj şi să o facă.
Legislaţia din România în ceea ce priveşte violenţa domestică este una foarte bună, spun practicienii, dar prea puţine victime apelează la instanţă.
Avocat Tako Margit spune că, din păcate, foarte multe femei încă nu accesează şi nu beneficiază suficient de această legislaţie.
Specialiştii îi îndeamnă pe toţi cei care se confruntă cu fenomenul violenţei în familie să apeleze cu încredere la autorităţi. Un ordin de restricţie se poate emite în doar câteva ore iar victima poate rămâne provizoriu în locuinţa proprietate a abuzatorului

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.