Şi la Braşov politicienii se spală pe mâini de referendum

Şi la Braşov politicienii se spală pe mâini de referendum

0 269

Eşecul plebiscitului din 6-7 octombrie a golit vistieria României de 163 de milioane de lei

Manipulare, dezinformare şi momentul organizării prost ales. Sunt părerile liderilor politici de la Braşov despre referendumul pentru revizuirea Constituţiei, un eşec pe care nimeni nu vrea acum să şi-l asume. Singura certitudine este gaura de 163 de milioane de lei lăsată în buget. Ceva mai clar a fost purtătorul de cuvânt al Patriarhiei României, care a văzut o cauză a eşecului asocierea referendumului cu „un anumit personaj politic”, o referire transparentă la preşedintele PSD Liviu Dragnea.
Deși în Parlament inițiativa inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familiei a trecut cu o largă majoritate, PSD și PNL nu au putut să asigure suportul popular necesar modificării Constituției. La Braşov, eșecul referendumului este pus pe seama campaniilor de manipulare din mediul online dar și a întrebării confuze de pe buletinele de vot.
„Am văzut că unii din opoziție au dat vina pe PSD că n-a făcut, că n-a dres sau că din cauza PSD a picat referendumul sau a fost invalidat. Până la urmă, PSD s-a implicat până la un punct în organizare, în încurajare; vorbim de o solicitare a unui număr de trei milioane de cetățeni care au vrut să schimbe Constituția”, spune Daniel Giurma, purtător de cuvânt PSD.
Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, nu crede că avem un câștigător sau un piezător la acest referendum. „Foarte mulți oameni nu au participat la vot pentru că întrebarea din buletinul de vot nu a fost clară, nu au știut la ce să se aștepte, a existat foarte multă dezinformare”. spune Veştea.
Prezenţa anemică de la referendum demonstrează că politicul nu mai poate mobiliza credibil electoratul. Liderul UDMR Brașov Attila Kovacs pune prezența scăzută a electoratului și nu neapărat al celui magiar, pe seama politizării scutinului. „Din punctul nostru de vedere, acest subiect nu trebuia pus în felul acesta şi nu acum, pentru că s-a văzut clar că politicienii au încercat să politizeze în exces subiectul”, spune Kovacs.
După două zile de referendum, mai puțin de patru milioane de români din cei peste 18 milioane cu drept de vot s-au prezentat la urne. A fost cea mai slabă prezență la vot din istoria democratică a României, care a bătut şi „recordul’ de absenteism stabilit la referendumul pentru schimbarea sistemului de vot.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.