Samsarii de porci, la fel periculoşi ca pesta porcina la Braşov

Samsarii de porci, la fel periculoşi ca pesta porcina la Braşov

0 260

Echipele de specialiști din cadrul DSVSA sunt pe teren iar asociațiile de vânătoare sunt și ele în alertă, pentru a preveni răspândirea pestei

Dacă pesta porcină africană nu afectează Braşovul, samsarii de porci dau serios de furcă autorităţilor.Echipele de specialiști din cadrul DSVSA sunt pe teren iar asociațiile de vânătoare sunt și ele în alertă, pentru a preveni răspândirea pestei.

Deși au fost depistați câţiva porci mistreți morți nici unul nu era contaminat. Autoritățile încearcă şi să dea de urma unor samsari care și-au abandonat pe marginea drumului. animalele moarte, care nu erau nici ele infestate cu pestă porcină africană.

Un document de lucru al Comisiei Europene arată că pesta porcina africană s-ar putea extinde alarmant, în perioada următoare, afectând mai bine de jumatate din țară. Potrivit datelor actualizate ale Comisiei Europene, România este cea mai afectată de virus.

La Brașov nu a fost confirmat, însă, nici un caz de boală.
Împreună cu angajați ai fondurilor de vânătoare, autoritățile au ridicat toate cadavrele de mistreț găsite și au prelevat probe.
S-a constatat că nici unul nu era bolnav de pestă porcină africană. În schimb, s-au înregistrat câteva situații de o gravitate extremă pentru această perioadă.

„Am avut și situații atipice de tipul samsari de porci care, din cauza căldurii și supraaglomerării, își aruncă animalele moarte pe marginea drumului. Sunt fapte mai mult decât ilegale și reprobabile”, spune dr. Dorin Enache, director executiv DSVSA Brașov.
Până acum în România au fost identificate peste 780 de focare de pestă porcină africană în 10 județe. Alte 7 au risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, dar bilanţul ravagiilor continuă să crească.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.