„Românii foloseau Dacii şi făceau bibelouri”

„Românii foloseau Dacii şi făceau bibelouri”

0 305

Este impresia unui băiat de clasa a 7-a după ce a vizionat expoziţia itinerantă „Oraşul Stalin”, ajunsă ieri în premieră într-o şcoală braşoveană. Evenimentul este parte a unui proiect menit să le dezvăluie elevilor cât mai multe detalii despre istoria recentă a Braşovului

Este impresia unui băiat de clasa a 7-a după ce a vizionat expoziţia itinerantă „Oraşul Stalin”, ajunsă ieri în premieră într-o şcoală braşoveană. Evenimentul este parte a unui proiect menit să le dezvăluie elevilor cât mai multe detalii despre istoria recentă a Braşovului.
Dorinţa lui Stalin de a umili comunitatea săsească din Braşov a dus la schimbarea numelui oraşului în numelui Stalin.

Nu au scăpat marile bulevarde din oraş care, din Bulevardul Regele Ferdinand, strada Principele Carol, strada Regina Maria au devenit Karl Marx, Engels, Lenin, Stalin, generalul Voroşilov. Piaţa Sfatului şi-a schimbat şi ea denumirea în Piaţa 23 August iar parcul central a devenit Parcul Prieteniei româno-sovietice. Fabricile au fost şi ele redenumite Steagu Roşu, Partizanu Roşu sau Dezrobirea.
Directorul Muzeului Judeţean de Istorie a organizat o expoziţie dedicată acestei perioade pe care a traversat-o Braşovul.

Pentru ca şi elevii braşoveni să poată afla cât mai multe despre istoria recentă a oraşului Nicolae Pepene a decis să organizeze şi o expoziţie itinerantă, care să ajungă în şcolile din principalele cartiere muncitoreşti ale Braşovului.

„Într-un fel, expoziţia „Oraşul Stalin a ajuns de unde a plecat pentru că nu am fi avut această expoziţie fără colaborarea braşovenilor de la mic – elevii şcolilor braşovene – la mare – cei care chiar au trăit perioada Oraşului Stalin” spune Nicolae Pepene, director Muzeul Judeţeande Istorie Braşov.
Prima dintre şcolile în care ajunge expoziţia itinerantă este Şcoala 30, din cartierul Tractorul, partener de nădejde al Muzeului Judeţean de Istorie.

Copiii de aici au căutat materiale care să fie expuse şi să poată afla toţi cei interesaţi amănunte despre viaţa din anii ’50, când Braşovul a purtat această denumire. Chiar dacă nu ştiu cine a fost Stalin, elevii au aflat multe despre Braşovul de la jumătatea secolului trecut.
Cea mai haioasă impresie a fost a lui George Lucian Ţepeş, un elev de clasa a VII-a care a concluzionat viaţa românilor din epoca ceauşistă: „Ştiu că foloseau Dacii – acele maşini vechi – şi făceau bibelouri”.
De la Şcoala Gimnazială 30 din Tractorul, expoziţia va pleca la şcoli din cartierele Astra şi Craiter, reprezentative pentru avântul muncitoresc al acelor ani.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.