Româna va fi materie de predare în oraşul chinez Xi’an

Româna va fi materie de predare în oraşul chinez Xi’an

0 184

Xi’an este al doilea oraş, după Beijing, în care se studiază limba română în cadrul unui program universitar de licență cu durata de 4 ani

Limba română va fi studiată şi în oraşul Xi’an, cu ajutorul unor profesori de la Literele braşovene. Deschiderea anului universitar 2018-2019 pentru studenții anului I a avut loc ieri, în oraşul chinez. Xi’an este al doilea oraş, după Beijing, în care se studiază limba română în cadrul unui program universitar de licență cu durata de 4 ani.
Studenții chinezi ai programului de Limba Română vor beneficia de prezența permanentă la universitatea lor a unui lector de limba și literatura română de la Facultatea de Litere a Universității Transilvania, în baza unui acord de colaborare semnat între cele instituţii de învăţământ superior. Universitatea Transilvania, împreună cu Ambasada României la Beijing vor susține acest nou program de limba română și cu materiale de studiu și mobilități de studenți și cadre didactice.

Colaborarea dintre cele două universități vizează totodată și întărirea programului de licență de limba și literatura chineză al Universității Transilvania din Brașov, prin crearea unui lectorat de specialitate asigurat de profesori ai Universității de Studii Internaționale din Xi’an și mobilități ale studenților brașoveni la Xi’an.

Potrivit prof.dr.med. Liliana Rogozea, prorector cu relaţii publice Universitatea Transilvania Braşov, între Universitatea Transilvania şi Republica Chineză, institute de cercetate sau de educaţie, există o colaborare foarte veche.

La Braşov, încă din 2012, funcţionează unul din puţinele Institute Confucius din România, ceea ce a dus la dezvoltarea unor relaţii bilaterale în mai multe domenii, inclusiv în cel al educaţiei Xi’an este vechea capitală imperială a Chinei și punctul de pornire al Drumului Mătăsii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.