„Română la înălţime” pentru străini la …Brașov!

„Română la înălţime” pentru străini la …Brașov!

0 212

34 de străini din 20 de ţări au început ieri cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Braşov. Este cel mai longeviv program al Institutului Cultural Român, ajuns a cea de-a 24-a ediţie şi a 11-a la Braşov

34 de străini din 20 de ţări au început ieri cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Braşov. Este cel mai longeviv program al Institutului Cultural Român, ajuns a cea de-a 24-a ediţie şi a 11-a la Braşov. Timp de aproape o lună, cursanţii vor face cursuri intensive de limbă română, vor participa la prelegeri tematice şi la ateliere de creaţie şi vor ajunge şi pe Transfăgărăşan, pentru ore de „română la înălţime”. Pentru că este şi Centenarul României Mari, străinii vor vizita şi Alba Iulia.
Veteranul cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească este Alzir Oliveira, profesor de limbi clasice și lingvistică romanică la Universidade Federal do Rio Grande do Norte, din Natal, Brazilia. Revine la Braşov pentru a şasea oară. În primul an de participare la cursuri s-a întors în ţara natală şi a organizat un curs opțional de limba română la care s-au înscris 70 de studenți.Carlos a revenit la Braşov pentru a patra oară. Este din Spania şi adoră România şi berea. Despre limbă, în schimb, spune că e destul de dificilă, deşi a ales să o studieze de plăcere.
Opt dintre cei 34 de cursanţi revin la Braşov pentru a urma cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească.
„Unii o fac din curiozitate, alţii din curiozitate profesiopnală, sunt mulţi traducători din şi în limbi romanice şi româna este o limbă importantă în spaţiul romanic şi foarte puţin cunoscută”, spune prof. univ. dr. Mihaela Gheorghe, Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Braşov
Pentru toţi, organizatorii au pregătit un program divers, care, pe lângă cursuri, cuprinde prelegeri pe diverse tematici, ateliere de jurnalism, publicitate, gastronomie, actorie.
Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Centrul Cultural Reduta.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.