Regina Maria, suverana artei populare româneşti

Regina Maria, suverana artei populare româneşti

0 1097

Anul Centenarului începe la Braşov cu un proiect dedicat Reginei Maria. Alteţei Sale Regina Maria, unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari, îi este dedicată o expoziţie deosebită la Muzeul Judeţean de Istorie

Anul Centenarului începe la Braşov cu un proiect dedicat Reginei Maria. Alteţei Sale Regina Maria, unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari, îi este dedicată o expoziţie deosebită la Muzeul Judeţean de Istorie. Vizitatorii pot admira o selecţie de fotografii istorice impresionante în care Regina Mariei a României apare purtând costumul popular românesc, surprinsă în prezenţa oamenilor simpli, a ţăranilor români de care suverana se simţea atât de apropiată. Două din iile originale ale Reginei Maria au fost expuse pe perioada vernisajului.
Proiectul „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei si artei populare româneşti” îşi propune să promoveze frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor şi artei populare româneşti.
Proiectul este inspirat de mândria şi pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât şi prin opera culturală. Regina Maria a fost un ambasador pentru opinia publică internaţională în perioada interbelică dar şi o sursă de inspiraţie pentru promovarea artei populare româneşti. Suverana a descoperit că, dincolo de lumea idilică pe care o putea vedea de la fereastra Palatului Regal, România nu este doar această zonă a elitelor. S-a apropiat foarte mult de ţăranii români şi purta cu mare drag costumul popular.
„Regina a ştiut un lucru şi lucrul ăsta sper eu că am reuşit să-l surprindem în expoziţia din Piaţa Sfatului. Că aceşti oameni simpli, aceşti ţărani au pus-o pe tronul României Mari. Sacrificiul lor, modul în care au reuşit să reziste propagandei bolşevice şi au rămas fideli dinastiei şi Regelui României, au făcut ca România a fost o ţară sigură, pentru Rege şi pentru Regină”, spune Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, inspiratorul evenimentului.
Expoziţia din Piaţa Sfatului cuprinde o selecţie de fotografii istorice cu Regina Maria şi imagini din ilustraţia cărţilor pentru copii scrise de Regina, inspirate de costumele tradiţionale româneşti şi motivele populare. În imagini se poate observa şi modul în care îşi amenaja reşedinţele regale.
Selectivă când venea vorba de astfel de obiecte de mobilier sau decoraţiuni, Regina Maria ducea în încăperile palatelor regale doar lucrurile care aveau legătură cu ceea ce iubea şi respecta foarte mult.
„Regina nu s-a limitat la a purta costume populare din diverse zone ale ţării. Fie că vorbim de Bran, de Balcic, şi chiar de interioare de la Pelişor şi de la Peleş, Regina a luat obiecte de artă populară şi le-a adus în această intimitate a vieţii sale”, dezvăluite Nicolae Pepene.
Expoziţia va rămâne în Piaţa Sfatului până în 12 martie, după care va ajunge la Râşnov, la Festivalul de Film şi Istorie, şi la Muzeul Naţional Cotroceni.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.