Primarii din Curbura Carpaţilor cer măsuri împotriva urșilor

Primarii din Curbura Carpaţilor cer măsuri împotriva urșilor

0 180

Agențiile de Protecția Mediului, Garda Forestieră și reprezentanții fondurilor de vănătoare numărul urșilor au constatat că numărul urşilor a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Numai în județul Brașov ar fi peste 600 de urși într-un spațiu destinat doar pentru 340 de exemplare

Aleși locali din Brașov și din județele limitrofe s-au reunit luni la Prefectura Brașov pentru a discuta despre măsurile de prevenire a conflictelor provocate de urs.
Agențiile de Protecția Mediului, Garda Forestieră și reprezentanții fondurilor de vănătoare numărul urșilor au constatat că numărul urşilor a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Numai în județul Brașov ar fi peste 600 de urși într-un spațiu destinat doar pentru 340 de exemplare.
Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, spune că numărului de accidente cu urși a crescut de la trei în 2016 pentru a ajunge la 10 astfel de incidente în 2017.

Primarii s-au plâns că sălbăticiunile fac din nou pagube uriașe în gospodăriile oamenilor. Edilii cer ca despăgubirea populației să fie făcută rapid și la o valoare corectă.
Marian Pâtea, primarul din Fundata, se plânge că în satul Șirnea a reapărut ursul iar de cel puțin o lună de zile mistreții fac ravagii chiar în mijlocul satului.
Edilii au solicitat autorităților centrale să pună viața omului pe primul loc.Concret, se dorește punerea în aplicare a cotelor de recoltare, de intervenție și de prevenție în toate fondurile de vânătoare.
Aceste cote să fie stabilite în funcție de efectivele reale de urși din fiecare județ și ținând cont de incidentele produse.
„Problema nu e când ne întâlnim cu ursul în pădure, pentru că acolo e habitatul ursului problema este când ne întâlnim cu ursul pe stradă”, spune Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

Pentru a perfecta documentul de modificare a legislației în domeniu se va constitui un grup de lucru din care vor face parte și reprezentanți ai județelor învecinate, acolo unde au loc cele mai multe atacuri ale urșilor.
Nici un ONG dedicate protecţiei animalelor a animalelor nu a fost însă invitat la discuții.
Prefectul Marian Rasaliu a dat asigurări că din grupul de lucru vor face parte și reprezentanți ai asociațiilor care se ocupă de gestionarea ursului brun.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.