Patrimoniul Muzeului National Bran a fost salvat!

Patrimoniul Muzeului National Bran a fost salvat!

0 518

La Bucuresti s-a convenit ca Ministerul Culturii sa propuna proprietarilor Castelului Bran sa preia in regim de comodat piesele de patrimoniu din Fondul Resedintei Regale de la Bran in cazul in care sunt respectate strict conditiile de conservare, restaurare, administrare, intretinere si punere in valoare. Daca nu se va ajunge la o intelegere cu proprietarii Castelului Bran, fondul va trece in administrarea Consiliului Judetean, prin Muzeul Judetean de Istorie

Autoritatile judetene au reusit sa induplece Ministerul Culturii in cazul Muzeului Satului din Bran. Vicepresedintele consiliului judetean Adrian Gabor si managerii Muzeelor de Etnografie si de Istorie s-au deplasat marti la Bucuresti pentru a discuta cu oficialii din minister. Acestia au reusit sa preia in mare parte colectia Muzeului National Bran care se va desfiinta cel mai probabil, in august 2016, odata cu expirarea contractului de inchiriere a cladirilor Vamii Medievale Bran.
La Bucuresti s-a convenit ca Ministerul Culturii sa propuna proprietarilor Castelului Bran sa preia in regim de comodat piesele de patrimoniu din Fondul Resedintei Regale de la Bran in cazul in care sunt respectate strict conditiile de conservare, restaurare, administrare, intretinere si punere in valoare. Daca nu se va ajunge la o intelegere cu proprietarii Castelului Bran, fondul va trece in administrarea Consiliului Judetean, prin Muzeul Judetean de Istorie.muzeu bran1
In urma discutiilor care au avut loc la Ministerul Culturii s-a stabilit si ca Primaria Bran sa preia parcarea amenajata din fata Castelului Bran, prin trecerea acesteia din domeniul public al statului roman in domeniul public al Comunei Bran.
Sectia etnografica in aer liber a Muzeului National Bran va trece in administrarea Consiliului Judetean Brasov, ca sectiune a Muzeului Etnografic Brasov. Patrimoniul sectiei Vama Medievala Bran din cadrul Muzeului National Bran, altul decat cel din Fondul Resedintei Regale de la Bran si cel etnografic va trece in administrarea CJ Brasov, prin Muzeul Judetean de Istorie. Colectia va fi valorificata in parteneriat cu Muzeul Tarii Fagarasului si cu Primaria comunei Bran. Acest fond de patrimoniu va fi preluat ulterior de catre primaria Bran, daca aceasta reuseste sa achizitioneze o cladire in care sa infiinteze un nou muzeu. Atunci Consiliul Judetean, prin Muzeul Judetean de Istorie va preda aceasta colectie viitorului muzeul al comunei Bran.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.