Organist din Statele Unite canta la orga Bisericii Negre!

Organist din Statele Unite canta la orga Bisericii Negre!

0 497

Americanul Wiliam Wilson este primul muzician strain care va concerta la Biserica Neagra, in cadrul stagiunii concertelor de orga. Organistul din Statele Unite considera ca va fi o provocare sa cante la orga Buchholz, nefiind obisnuit cu astfel de instrumente mari

Americanul Wiliam Wilson este primul muzician strain care va concerta la Biserica Neagra, in cadrul stagiunii concertelor de orga. Organistul din Statele Unite considera ca va fi o provocare sa cante la orga Buchholz, nefiind obisnuit cu astfel de instrumente mari. Cea de-a 63-a stagiune va aduna numerosi artisti din tara si strainatate, care vor sustine 36 de concerte pentru brasoveni si turisti, pana la sfarsitul lunii septembrie.

Organistul William Wilson va concerta marti, de la ora 18:00, la Biserica Neagra. Programul propus de interpretul american contine lucrari baroc si romantice ale compozitorilor germani Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

In urma cu doi ani Wilson a asistat la un concert asemanator la Biserica Neagra si spune ca va fi o provocare pentru el sa cante la Orga Buchholz.

„Este o orga extraordinara, are o istorie nemaipomenita iar biserica este o cladire cu reverberatii foarte”, spune William Wilson. Organistul american a crescut in Philadelphia, a urmat cursurile universitare de orga la Hope College iar ulterior a obtinut titlul de Doctor in Muzica. Interpretul a detinut posturile de director muzical la Biserica Lutherana St. Olaf din Austin si a fost organist-dirijor la Biserica Lutherana Bethlehem din Minneapolis. organist sua1

Dupa doua decenii in care a servit si ca pastor hirotonit in Minnesota si Wisconsin, a iesit la pensie. A continuat sa sustina periodic concerte de orga in Statele Unite si strainatate.

Concertele de orga au o durata de 30 de minute si vor fi sustinute in fiecare marti, in lunile iunie si septembrie, si de trei ori pe saptamana in iulie si august, in zilele de marti, joi si sambata.

In cadrul stagiunii se vor remarca organisti romani si straini, interesati pentru participarea cu un repertoriu din tarile lor.

Artistii care vor incanta brasovenii si turistii vor veni special din Japonia, SUA, Germania, Elvetia, Norvegia si Austria.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.