Operatorii din turism brasoveni nu cred în sistemul informativ de evidenţă a...

Operatorii din turism brasoveni nu cred în sistemul informativ de evidenţă a turiștilor

Sistemul informatic de evidenţă dă cele mai multe bătăi de cap operatorilor din turism din ţară. Nemulţumirile acestora i-au fost prezentate şi ministrului de resort, Mircea Titus Dobre, aflat la Braşov pentru cea de-a doua dezbatere publică pe marginea proiectului Legii Turismului

Sistemul informatic de evidenţă dă cele mai multe bătăi de cap operatorilor din turism din ţară. Nemulţumirile acestora i-au fost prezentate şi ministrului de resort, Mircea Titus Dobre, aflat la Braşov pentru cea de-a doua dezbatere publică pe marginea proiectului Legii Turismului. Documentul a fost postat pe site-ul Ministerului, în consultare publică, din 24 august.
Principala noutate a proiectului este sistemul informatic unic de evidenţă a turiştilor, care, susţin autorităţile, va reduce evaziunea din sistem şi va crea o evidenţă clară. Totuşi, sistemul îi nemulţumeşte pe cei care activează în domeniu.
Sorin Dencescu, preşedintele ANAT Centru, nu vede de ce STS ar trebui să fie informat în legătură cu datele personale ale turiștilor înscriși în evidențele operatorilor.
Softul necesar punerii în aplicare a Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România şi pe care vor fi stocate datele turiştilor va fi pus la dispoziţie de către STS şi va fi realizat în 2018.
O altă modificare adusă prin proiect este că pentru autorizare şi clasificarea unei unităţi, persoana interesată nu va mai trebui să ajungă în Bucureşti, ci va putea obţine actele chiar la ea în judeţ. O descentralizare care nu se va face însă de pe zi pe alta, spune Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.
Reprezentanţii autorităţilor publice locale sunt de acord cu descentralizarea, dar au nevoie şi de resurse şi materiale.
În cadrul Consiliului Judeţean există deja un birou de turism, despre care edilii judeţeni cred că ar putea prelua şi aceste sarcini.
Tot operatorii spun că legea nu rezolvă o mare problemă, cea a forţei de muncă bine calificată.
În cadrul dezbaterii s-a mai ridicat şi problema promovării unitare a ţării şi faptul că se cheltuie puţin bani în această direcţie.
Dezbaterile pe proiect vor continua în fiecare regiune a ţării până la sfârşitul acestei luni.
Ministrul crede că legea va fi publicată în Monitorul Oficial în luna noiembrie, iar în 180 de zile de la publicare ar putea intra în vigoare. În prezent, activitatea din turism este reglementată de o hotărâre din 1998.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.