Muzeul de Etnografie aniversează 50 de ani de existenţă

Muzeul de Etnografie aniversează 50 de ani de existenţă

0 328

Evenimentul este celebrat printr-o incursiune în istoria împletitului. „Memoria fibrelor textile. De la împletitul manual la tricotajul mecanic” prezintă piese vestimentare vechi de un veac şi un război impresionant de ţesut tul

Evenimentul este celebrat printr-o incursiune în istoria împletitului. „Memoria fibrelor textile. De la împletitul manual la tricotajul mecanic” prezintă piese vestimentare vechi de un veac şi un război impresionant de ţesut tul.
În 1967 se deschidea Secţia Etnografică din cadrul Muzeului Judeţean la Braşov, care a funcţionat până în 1990, când secţia a devenit muzeu de sine stătător, cu personalitate juridică. De atunci, Muzeul a reconfigurat muzeele existente de la Braşov, Rupea şi Săcele, dar a şi înfiinţat Muzeul Civilizaţiei Urbane, unic în România. Noua expoziţie „Memoria fibrelor: de la împletitul manual la tricotajul mecanic” se vrea restartarea muzeului brașovean, cu noi aspecte din patrimoniul textil, expunând în premieră colecții unice de patrimoniu, dar şi tehnici inedite de împletit.
În expoziţia care va fi vernisată luni, braşovenii vor vedea diverse piese vestimentare, dar şi tehnici de împletire inedite. Un exemplu este troaca cu ciocănele, cu ajutorul căreia se împleteau găitanele, adică şnururile decorative aplicate pe haine.
Braşovencele pot afla şi de împletitul cu bâte, o tehnică arhaică de împletit.
Tot în cadrul expoziţiei veţi putea vedea un război de ţesut tul, precum şi o colecţie de şorţuri din tul. Relația cu arta textilă contemporană este ilustrată şi de expoziția de autor Claudia Mușat, artist plastic bucureștean, care oferă o viziune actuală asupra firelor și formelor textile.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.