Micii crescători au de-acum acces la islazul comunal

Micii crescători au de-acum acces la islazul comunal

0 289

În următoarele trei luni se deschide anul de păşunat. Din acest an, micii crescători de animale nu vor mai fi daţi la o parte de marii fermieri, de pe islazul comunal. Este una dintre modificările pe care instituţia Prefectului Braşov le-a discutat cu aproape toţi primarii din judeţ

În următoarele trei luni se deschide anul de păşunat. Din acest an, micii crescători de animale nu vor mai fi daţi la o parte de marii fermieri, de pe islazul comunal. Este una dintre modificările pe care instituţia Prefectului Braşov le-a discutat cu aproape toţi primarii din judeţ.
Organizarea păşunatului suferă anumite modificări din acest an, noile modificări legislative stabilind foarte clar că păşunile comunale pot fi închiriate direct către membrii colectivităţii locale, lucru care nu era foarte clar până acum. Practic, înainte, marii fermieri, prin licitaţie publică, concesionau islazul, iar micii producători nu aveau unde-şi paşte vitele.
Potrivit Lilianei Solovăstru şef Serviciul Juridic Instituţia Prefectului Judeţul Braşov, pentru micul crescător de animale asta înseamnă un mare beneficiu, pentru că nu mai intră în concurenţă cu marii fermieri, la o licitaţie publică, unde din start ar fi fost exclus.

După ce primarii vor asigura încărcătura la hectar şi vor rămâne terenuri disponibile pot participa la licitaţii.

Pe de altă parte, primarii au deschis şi discuţia despre incompatibilităţi, în cazurile în care consilieri locali sunt implicaţi în activităţi de zootehnie; potrivit Lilianei Solovăstru, aceste persoane nu ar trebui să ia parte la dezbateri și să se abţină în măsura în care rude până la gradul 4 pot lua parte la atribuire.

O altă problemă, la care deocamdată nici reprezentantul Guvernului în teritoriu nu are soluţie este transparenţa decizională. Nu toate primăriile o respectă, de exemplu, cetăţenii nu sunt consultaţi, nu iau parte la dezbateri, sunt hotărâri care nu stau 30 de zile în dezbatere. Legea 52 privind transparenţa decizională, însă, nu prevede sancţiuni pentru aceste încălcări ale prevederilor.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.