„Meşotă” a detronat „Şaguna” în topul mediilor la BAC

„Meşotă” a detronat „Şaguna” în topul mediilor la BAC

Unii sărbătoresc, alţii nu sunt fericiţi după afişarea rezultatelor la examenul de Bacalaureat. La Braşov sunt peste 600 de respinşi, dintre care peste 170 au „picat” cu medii între 5 şi 5,99. Peste 2300 de candidaţi au reuşit să ia note de promovare la Bacalaureat. Anul acesta avem şi două note de 10, la „Meşotă”, care a detronat „Şaguna”

Unii sărbătoresc, alţii nu sunt fericiţi după afişarea rezultatelor la examenul de Bacalaureat. La Braşov sunt peste 600 de respinşi, dintre care peste 170 au „picat” cu medii între 5 şi 5,99. Peste 2300 de candidaţi au reuşit să ia note de promovare la Bacalaureat. Anul acesta avem şi două note de 10, la „Meşotă”, care a detronat „Şaguna”. Cele două colegii naţionale sunt, de altfel, singurele instituţii de învăţământ din judeţ cu promovabilitate 100%.
În acest an, Colegiul Naţional Andrei Şaguna n-a mai fost pe primul loc la rezultatele de la Bac, fiind detronat de Colegiul Dr. Ioan Meşotă, de unde vin primele cele mai mari trei medii – două de 10 şi una de 9,96. Primul şagunist este abia pe locul 4. Şaguna şi Meşotă sunt singurele colegii naţionale din judeţ unde rata de promovare este de 100 la sută.
Anul acesta, din cei aproape 3000 de candidaţi care au susţinut probele, peste 2300 au promovat. Potrivit prof. Mirela Blemovici, inspector şcolar general IŞJ Braşov, înainte de contestaţii, în acest moment s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 84,63% pentru promoţia curentă şi 78,38% pentru toţi cei care s-au prezentat la examenul de bacalaureat în această sesiune.
120 de candidaţi nu s-au mai prezentat la una sau mai multe probe, iar doi au fost eliminaţi. Nota minimă de promovare a probelor scrise la Bacalaureat este 5, dar media minimă este 6. Celorlalţi nu li se calculează media. Candidaţii nemulţumiţi au putut depune contestaţii, la centrul în care au dat examen, până ieri seară. Rezultatele finale se vor afişa în 10 iulie.

Declaratii ministrul Liviu Pop
Rata de promovabilitate la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, înainte de contestații, este de 71,4%, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Liviu Pop.
Anul trecut promovabilitatea înainte de contestații a fost de 66,7%.Ministrul Educației a spus că la sesiunea de anul acesta s-au înscris 135.513 elevi, au fost prezenți 128.503 și au promovat 91.754.
Totodată, au fost eliminați 179 de candidați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, dintre aceștia 100 din promoția curentă și 79 din cea anterioară.
Liviu Pop a mai spus că sub zece licee din țară nu au avut niciun candidat promovat la Bacalaureat.
Județele cu cea mai mare promovabilitate sunt Sibiu — 83,73%, Bacău — 83,54%, Iași 82,91% și Cluj — 82,75%, iar cel mai mic procent Ilfov — 42,24% și Giurgiu — 50,76%.
„Eu zic că este bine. Este foarte important ce se va întâmpla în august cu cei de la sesiunea a doua”, a susținut demnitarul, care a arătat că nu poate să spună dacă este vorba despre subiecte mai ușoare decât la alte sesiuni.
Liviu Pop a mai afirmat că se va lua în calcul orice propunere de întărire a siguranței la examenul de Bacalaureat.
Referindu-se la eventualitatea modificării structurii Bacalaureatului și introducerea a două tipuri de examen, el a precizat că va exista o amplă dezbatere în acest sens pe Legea educației.
„Din datele pe care le avem poate avem nevoie de această formă de Bacalaureat (n.r. — bacalaureatul diferențiat)”, a menționat Pop.

Vifor Rotar & Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.