Diferente imense intre realitate si teren – la Făgăraş sunt înregistraţi oficial...

Diferente imense intre realitate si teren – la Făgăraş sunt înregistraţi oficial doar 31 de porci!!

0 179

Moartea oricărui porc, în fermă sau în gospodăriile populației, trebuie anunțată în maximum 24 de ore. Fermele mari au primit recomandarea de a tăia porcii care se apropie de greutatea de 100 de kg

Numărul porcilor crotaliaţi din judeţ este mult mai mic decât cel real, recunosc autorităţile
Moartea oricărui porc, în fermă sau în gospodăriile populației, trebuie anunțată în maximum 24 de ore. Fermele mari au primit recomandarea de a tăia porcii care se apropie de greutatea de 100 de kg. Sunt doar două dintre deciziile luate ieri la ședința de urgență de la Prefectură, pentru a preveni și limita transmiterea virusului pestei porcine în județul Brașov. Mai grav este că autorităţile nu cunosc numărul real al porcilor din judeţ. La Făgăraş, de exemplu, sunt înregistraţi oficial doar 31 de godaci.
Întâlnirea a fost un mini-scenariu de luptă împotriva pestei porcine africane. S-au discutat atribuțiile fiecărei instituții, responsabilitățile autorităților locale și ale cetățenilor. La granița cu județul Brașov au fost confirmate deja două focare de pestă porcină. Cum virusul se răspândește foarte rapid, între 3 și 15 zile, toată lumea trebuie să fie în alertă. Fermele mari au primit recomandarea de a tăia porcii care se apropie de greutatea de 100 de kg. „Este o recomandare mai mult decât economică și normală ca acei porci care îndeplinesc condițiile de sacrificare să fie dirijați către abatoarele autorizate”, spune dr. Dorin Enache, director executiv DSVSA Brașov.
Cazurile de porci morți sau bolnavi trebuie anunțate de îndată medicului veterinar. Este interzis consumul sau vânzarea de carne de porc sacrificat în gospodării, precum și achiziționarea de porci fără avizul medicului veterinar oficial. De asemenea, este interzisă creșterea porcilor în zone în care aceștia pot intra în contact cu porcii mistreți.

La nivelul județului Brașov sunt crotaliați 7100 de porci în gospodăriile populației un număr mult mai mic decât efectivele reale, admit chiar și autoritățile. La Făgăraş, de exemplu, sunt înregistrați doar 31 de porci.

In județul Brașov sunt 10 ferme comerciale din care 7 sunt populate, şi sunt înregistrați 67000 de porci. Epidemia de pestă porcină africană a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, dar bilanţul ravagiilor continuă să crească.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.