Iniţiativa Reactiv a rămas …ca-n curtea şcolii

Iniţiativa Reactiv a rămas …ca-n curtea şcolii

Mai puţin de 1000 de semnături a strâns iniţiativa „Fără lacăt pe curtea şcolilor”. Acţiunea a fost iniţiată de Asociaţia Reactiv, care doreşte ca terenurile şcolilor să fie deschise pentru copii şi după orele de curs sau în vacanţe. Asociaţia are nevoie de cel puţin 12.000 de semnături pentru a iniţia o hotărâre de Consiliu Local, care să schimbe situaţia actuală

Mai puţin de 1000 de semnături a strâns iniţiativa „Fără lacăt pe curtea şcolilor”. Acţiunea a fost iniţiată de Asociaţia Reactiv, care doreşte ca terenurile şcolilor să fie deschise pentru copii şi după orele de curs sau în vacanţe. Asociaţia are nevoie de cel puţin 12.000 de semnături pentru a iniţia o hotărâre de Consiliu Local, care să schimbe situaţia actuală.
Cei de la Asociaţia Reactiv recunosc că nu au discutat, până în prezent, nici cu directorii de şcoli, nici cu municipalitatea, care este proprietarul spaţiilor. Au lansat în reţelele de socializare un clip, în care îşi prezintă propunerea şi vor să strângă cât mai multe semnături.
Dacă ar avea unde să bată mingea, copiii ar face cel puţin mişcare şi nu vor ajunge să îngroaşe rândurile adulţilor cu risc de obezitate sau care sunt deja obezi. Asociaţia vrea un proiect de hotărâre de Consiliu Local, care să modifice situaţia actuală. Membrii Asociaţiei susţin că există deja o Hotărâre de Consiliu Local care ar interzice accesul copiilor în curtea şcolilor după ore. Reprezentanţii municipalităţii spun însă că hotărârea de Consiliu Local prevede ca sălile de sport să fie utilizate cu acceptul Direcţiei de Sport şi Tineret. Pe de altă parte, nu există nicio prevedere care să excludă posibilitatea ca pe terenurile de sport să se desfăşoare activităţi sportive.
Terenurile de sport sunt în proprietatea municipalităţii, dar sunt administrate de şcoli. Deciziile sunt la latitudinea directorilor, care sunt rezervaţi cu privire la şansele iniţiativei. Profesorul Victor Vijoli, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 27 „Anatol Ghermanschi” spune că agreează intrarea copiilor în curtea şcolii să se joace cu mingea sau să stea pur şi simplu să citească o carte, dar peretele şcolii lovit cu mingea se exfoliază, iar gunoaiele aruncate în alte locuri decât la coş vor înţesa peste vară curtea şcolii.
Nimeni nu ştie cine păzeşte curtea şcolilor, astfel încât să nu intre decât copiii sau cine va fi răspunzător pentru eventualele stricăciuni.
Membrii Asociaţiei Reactiv susţin că în primul rând, şcolile au camere de luat vederi, pe care se pot înregistra incidentele. Apoi, fiecare şcoală are pază şcolară. O altă soluţie este educarea copiilor iar în ecuaţie ar putea interveni şi Poliţia Locală. Se mai ridică şi problema siguranţei copiilor în curtea şcolilor.
Asociaţia ar dori ca, până în toamnă, să iniţieze o dezbatere publică pe această temă şi să înainteze proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

Vifor Rotar

NOTA REDACTIEI
Filmul de promovare poate fi urmarit aici:
https://www.facebook.com/ReactivBrasov/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Tabelul de semnaturi se afla la:
https://docs.google.com/document/d/1pofw38sOk2LmySMaWhWyCjcnBPT_ViHgCcvaeFJwx_M/edit

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.