Infrastructura ne-a privat de JOT 2020

Infrastructura ne-a privat de JOT 2020

0 615

Brasovul nu va organiza Jocurile Olimpice de Iarna ale Tineretului din 2020. Lipsa autostrazii si a aeroportului ne-au facut sa ratam organizarea competitiei, in ciuda punctelor forte ale Brasovului. Membrii Comitetului International Olimpic, reunit in congres la Kuala Lumpur, in Malaezia, au optat pentru orasul elvetian Lausanne

Brasovul nu va organiza Jocurile Olimpice de Iarna ale Tineretului din 2020. Lipsa autostrazii si a aeroportului ne-au facut sa ratam organizarea competitiei, in ciuda punctelor forte ale Brasovului. Membrii Comitetului International Olimpic, reunit in congres la Kuala Lumpur, in Malaezia, au optat pentru orasul elvetian Lausanne, unde se afla, de altfel, si sediul CIO. Edilii brasoveni au acceptat cu fair play anuntul venit din Malaezia.
In ciuda rezultatului, Brasovul a avut argumente puternice pentru a fi gazda Jocurilor Olimpice de iarna ale Tineretului din 2020. In primul rand, a respectat conceptul promovat de noul presedinte al CIO care a pledat pentru competitii mai putin costisitoare dar de buna calitate. Costurile desfasurarii acestor jocuri olimpice la Brasov ar fi ajuns la 14 milioane de dolari in timp de elvetienii au estimat costuri de 42 de milioane de dolari. Argumentele noastre forte au fost si satul olimpic compact, costurile reduse de organizare si bazele sportive la distante apropiate. Marele nostru dezavantaj, lipsa autostrazii, precum si lipsa aeroportului, ne-au facut sa pierdem acest eveniment. Lausanne a primit 71 de voturi, in timp ce Brasovul doar 10.
Primarul George Scripcaru spune ca delegatia noastra a argumentat ca pana in 2020 teoretic, aeroportul o sa fie finalizata. Autostrada care ne-a fost promisa pana in 2017 nici macar nu a inceput. „Noi le-am prezentat aceste lucruri ca perspective dar, pana la urma, cei care decid si care traiesc intr-o alta lume unde lucrurile se intampla altfel nu cred ca au avut incredere ca acest lucru se va intampla”.
Tot edilul Brasovului a concluzionat in termeni sportivi: „Ai pierdut continua, ai castigat la fel, continua”.
Comisia de evaluare, condusa de oficialul chinez Yang Yang, a stabilit ca ambele orase sunt capabile sa organizeze jocurile.
Lausanne a fost ales in special pentru infrastructura, dar si pentru buna functionare a instalatiilor sportive existente, temporare si demontabile. Jocurile din ianuarie 2020, care se vor desfașura la 12 discipline, in cinci sporturi de iarna, vor fi organizate impreuna cu Franta.

Vifor Rotar

 

 

 

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.